Suriyeli Kadınlar Üreterek Kazanıyor

Türkiye'deki kamplarda misafir edilen ve buradaki çeşitli kurslara katılarak meslek sahibi olan Suriyeli kadınlar, üreterek para kazanmanın mutluluğunu yaşıyor Malatya'daki konteyner kentte kurulan ve adeta bir fabrika gibi üretim yapılan iki tekstil atölyesinde çalışan 250 Suriyeli kadın, ülkelerindeki yakınlarına da destek oluyor Suriyeli Vela Kasım: 'Hem boş zamanımızı en iyi şekilde değerlendiriyoruz hem de kazandığımız parayla ailemize destek oluyoruz' Suriyeli Meysere elKasım: 'Meslek sahibi oldum, para kazanıyorum, mutluyum. Başka hiçbir şey istemiyorum'

VOLKAN KAŞİK - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar, Malatya'da misafir edildikleri konteyner kentte kurulan ve adeta bir fabrika gibi çalışan iki tekstil atölyesinde üreterek para kazanıyor.

Suriye'de 6 yıldır yaşanan iç savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan da başta Türkiye olmak üzere farklı ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilere konteyner ve çadır kentlerde her türlü imkan sağlanırken, savaşın en çok etkilediği kadın ve çocuklara ise ayrı bir önem gösteriliyor.

Barınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra konteyner kentte çocuklara kendi dillerinde ve ülkelerinin müfredatına uygun eğitim veriliyor. Kadınlar içinse Halk Eğitim Merkezi tarafından biçki dikiş, halıcılık, resim gibi çeşitli meslek edindirme kursları düzenleniyor.

Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve özellikle biçki dikiş kursuna ilgili gösteren Suriye kadınlar, hem meslek sahibi oluyor hem de konteyner kent içerisine kurulan ve adeta bir fabrika gibi üretim yapan iki tekstil atölyesinde çalışıyor.

Özel bir firmaya ücret karşılığında üretim yapan 250 Suriyeli kadın, çalışarak boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirip ülkelerindeki yakınlarına da destek oluyor.

- 'Ailemize destek oluyoruz'

Suriyeli 23 yaşındaki Vela Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Humus'tan yaklaşık 2 yıl önce kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını, ardından ailesiyle Malatya'ya geldiğini söyledi.

Suriye'de çok kötü bir ortam olduğunu, her gün patlamaların yaşandığını ve çok sayıda kişinin bombardımanda hayatını kaybettiğini belirten Kasım, Türkiye'de rahata kavuştuklarını anlattı.

Kasım, ülkesinde üniversite okuduğunu ancak Türkiye'ye geldikten eğitimine devam edemediğini dile getirerek boş zamanlarını konteyner kentte açılan kursta geçirdiğini ifade etti.

Biçki dikiş kursuna gittiğini ve burada terziliği öğrendiğini aktaran Kasım, 'Kursta meslek sahibi oldum. Benim gibi çok sayıda kişi de meslek öğrendi. Buradaki atölyede çalışarak para kazanıyoruz. Hem boş zamanımızı en iyi şekilde değerlendiriyoruz hem de kazandığımız parayla ailemize destek oluyoruz.' dedi.

- 'Burada çalışmaktan çok mutluyum'

Kasım, Türkiye'ye minnettar olduklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

'Suriye'de durum çok kötü. Türkiye çok güzel. Bir anne nasıl çocuklarına bakarsa Türkiye de bize bakıyor. Hatta bizi başının üzerine koydu. Çocuklar burada okullarına gidiyor, gidemeyenler ise kurslarda meslek sahibi oluyor. Ben de burada meslek sahibi oldum. Ailemin bir bölümü Suriye'de kazandığım paranın bir kısmını onlara göndererek destek oluyorum. Burada çalışmaktan çok mutluyum.'

- 'Meslek sahibi oldum, para kazanıyorum'

Suriyeli Meysere el-Kasım ise Humus'tan 3 yıl önce ailesiyle geldiğini anlattı. Terziliği konteyner kentte katıldığı kursta öğrendiğini belirten el-Kasım, meslek sahibi olduğu için mutlu olduğunu vurguladı.

Geçen yıl İnönü Üniversitesi ebelik bölümünü kazandığını aktaran el-Kasım, 'Meslek sahibi oldum, para kazanıyorum, mutluyum. Başka hiçbir şey istemiyorum.' ifadelerini kullandı.

Ailesinin bir bölümünün Suriye'de bulunduğunu dile getiren el-Kasım, 'Kazandığımız paranın bir bölümünü okulumda harcıyorum, birazını da Suriye'ye gönderiyorum. Okul tatile girdiği dönemler burada çalışıyorum. Bizlere bu imkanı sunan herkese teşekkür ediyorum.' diye konuştu.

- 'Sadece kadınlar çalışıyor'

Konteyner kent yöneticisi Bilal Turan, konteyner kentte misafir ettikleri 7 bin 700 Suriyeliyi misafirin her türlü ihtiyacını karşıladıklarını bildirdi.

Kampta okul, market, fırın, sağlık ocağı, cami, spor alanları, atölyelerin bulunduğuna işaret eden Turan, konteyner kente kurulan iki tekstil atölyesinde ise Suriyeli kadınların üretim yaptığına değindi.

Atölyelerde yaklaşık 250 Suriyeli kadının istihdam edildiğini kaydeden Turan, 'Suriye'den gelen misafirlerimizin meslek öğrenmeleri ve aile bütçelerine katkı sağlamaları amacıyla iki atölye açtık. Burada sadece kadınlar çalışıyor. Kadınlar boş gezmektense bu atölyeler çalışarak üretim yapıyorlar.' dedi.
Kaynak: AA