Kurbanlıklar Besicilerin Elinde Kaldı

Kurban Bayramı’nın ikinci gününde elindeki kurbanlıkları bitiren besiciler dönüş yoluna çıkarken, elinde hayvan kalanlar ise satış umudunu son güne bıraktı.

Kurbanlıklar Besicilerin Elinde Kaldı
Kurban Bayramı’nın ikinci gününde de kurban pazarlarındaki hareketlilik devam ediyor. Memleketlerinden getirdikleri kurbanlıkları satmaya çalışan bazı besiciler ellerindeki kurbanlıkları bitirip geri dönüş yoluna çıkarken, bazılarının hayvanları ise elinde kaldı. Geçen yılki Kurban Bayramı’na oranla satışların düştüğü gözlenen pazarlarda, besiciler ürünlerini düşük fiyatlara vermeye başladı.

Kurbanlık alım ve kesim işini bayramın ikinci gününe bırakan vatandaşlar ise düşük kurbanlık almak için pazarlara akın etti.

180 hayvan getirdiğini ve 130 tanesini sattığını söyleyen besici Erdoğan Yaman, “Bu hayvanları üç ay Erzurum’da bakıyoruz. Daha sonra da Marmara Ereğlisi’nde bulunan çiftliğimize getirip, orada kontrollerini ve aşılarını yaptırdık. Altı aydır beside olan hayvanları buraya getirip satıyoruz. Biz 180 tane hayvan getirdik, ama 130 tanesini satabildik, kısmetimiz bu kadardı. Bu hayvanlar ise elimizde kaldı. Bu hayvanları kasaplara vermeyip kendi çiftliğimize götürüp, kendi marketlerimizde tüketeceğiz” dedi.

Bugün itibariyle satışları durdurduğunu ifade eden Çetin Taşdemir, “Ben Ağrı’dan İstanbul’daki kendi çiftliğimize hayvanları getirdim. 600 tane kurbanlık getirdik, şimdi ise toplamda 16 tane elimde kaldı. Bu akşam buradan ayrılıyoruz, bundan sonra satış olsa da yapmayacağız. Geçen bayrama göre satışlarda değişen bir şey olmadı, hemen hemen ortalama satışlar aynıydı” diye konuştu.

Geçen Kurban Bayramı’na göre satışların düştüğünü söyleyen besici Etem Karataş, “Trakyadan 250 tane koyun getirdim, 150 tanesini sattım, 100 tanesi de zarar etti. Yani aldığımız hayvanları istediğimiz fiyata satamadık. Hayvanlar düşük fiyata gittiği için vatandaşlar mağdur oldu. Geçen bayramla fiyat aynı ama satış oranları düşük” şeklinde konuştu.

Vatandaşların bazıları kurbanlıkları ucuza almak için, bazıları da sakin olduğu için kurban pazarına akın etti. "Bayramın ikinci günü rahat ve sakin olduğu için kurbanlığı şimdi alıyoruz" diyen Arif Suna, “Büyükşehirlerde kurban kesimleri çok zor. Anadolu’da kurban kesimleri daha kolay olduğu için birinci güne yetiştiremeyiz, yer bulamayız diye düşündük. İkinci gün daha sakin olur diye daha önceki yıllarda yaptığımız gibi ikinci günü tercih ettik. Birinci gün yapsaydık daha yoğun, daha kalabalık oluyor. Hatta caddeler bile arabalardan geçilmiyordu. Şimdi ise gayet sakin, inşallah bir an önce bitirip evimize gideriz” ifadelerini kullandı.

Aile ziyaretlerinden dolayı ikinci gün kurbanlık aldıklarını söyleyen Sadık Yüklü, “Bizim aile biraz kalabalık olduğu için ziyaretçilerimiz çoktu, o yüzden ikinci güne bıraktık. Aynı zamanda da ikinci günü rahat olduğunu bildiğimiz için bütün işleri ikinci güne bıraktık” dedi.

Fiyatlar uygun olduğu için ikinci gün aldıklarını söyleyen Menderes Ezel, “Bayramın birinci günü amcaoğlu’dan alıyordum, ama ondan almadım. Bayramın son günü hayvanı yarı fiyatın aldım. Bugün hem kurban açısından çok sakin ve pazarlarda kurbanlıklar uygun fiyata satılıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA