Kırgızistan'da Anayasa Değişikliği Tartışması

Anayasa değişikliklerini içeren tasarı kamuoyunda tartışmaya açıldı.

Kırgızistan'da parlamentonun anayasada yapılması öngörülen değişiklikler için hazırladığı tasarı kamuoyunda tartışmaya açıldı.

Kırgızistan parlamentosunun resmi internet sitesinde, anayasada bazı madde ve hükümlerinin değiştirilmesini öngören tasarı yayınlandı.

Sitede yer alan açıklamada, Kırgızistan'da 27 Haziran 2010 tarihinde referandumla kabul edilen 104 maddelik anayasada, özellikle insan hakları, sürdürebilir ekonomik kalkınma, güvenlik ve yargı konularını içeren maddelerin toplumda tartışmalara neden olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, son altı yılda meydana gelen değişimler göz önünde bulundurularak, mevcut anayasada bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla referanduma gidileceği belirtildi.

Tasarının, birey, millet, ülke ve devlet değerleri, cumhurbaşkanının ve başbakanın yetki ve görevleri, meclisteki milletvekillerin sorumluluğu ve yerel yönetimlere yöneticilerin atamaları, yargı ile ilgili hükümlerde değişiklikleri içerdiği de kaydedildi.

Anayasa tasarısı, siyasi parti liderinin veya milletvekilinin, başbakanlık veya bakanlık görevine gelmesi halinde milletvekilliğini ve parlamentoda oy kullanma hakkını kaybetmemesini, başbakana yerel yönetimlere atama ve görevden alma yetkisi tanınmasını öngörüyor.

Kırgızistan parlamentosunun anayasa tasarısını ekim ayında yerel seçimlerin yapılacağı gün halkın oylamasına sunması bekleniyor.

Tasarıya karşı olmadığı açıklayan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, görev süresinin uzatılmasını istemediğini açıklamıştı.

Atambayev, '2017 yılında görevimden ayrılacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Görev süresiyle ilgili bir sorunum yok. Halkımız başka cumhurbaşkanı seçecek. Ancak yargı reformumuz bir adım bile ileri gitmiyor. Mahkemeler adaletsiz kararlar alabiliyor. Ekonomimiz bundan olumsuz etkileniyor.' ifadesini kullanmıştı.

Kırgızistan'da anayasa, iktidar değişikliğinin yaşandığı 2010 yılında bir ayda hazırlanarak referandumla kabul edilmişti.

.

Kaynak: AA