Tepebağ Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmaları

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: 'Kazılarda, 3 bin 500 yıllık tarih gün ışığıyla buluştu' 'Çalışmalarda, pipo, ağırlık, kandil, sikke, amfora, unguentarium ve figürinler ile çeşitli çanak çömlek parçaları bulundu'.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Tepebağ Höyüğü kazılarında 3 bin 500 yıllık tarihin, gün ışığıyla buluştuğunu belirtti.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Sözlü, beraberindeki heyetle, Tepebağ Höyüğü kazı alanında incelemelerde bulundu.

Kazıyla kentin tarih ve arkeolojisinin yeniden şekilleneceğini vurgulayan Sözlü, alanda Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Şahin başkanlığında, 6 uzman ve 15 işçinin çalışmaları sürdürdüğünü bildirdi.

Kazılarda 3 bin 500 yıllık tarihin, gün ışığıyla buluştuğunu ifade eden Sözlü, şunları kaydetti:

'3 yıl önce başlatılan kazılarda 5 metre derinliğe kadar inildi. Bu çalışmalarda 6 kültür tabakası saptandı. Tepebağ'ın günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine kadar kesintisiz yerleşim alanı olduğunun ifade edildiğini biliyoruz. Osmanlı, Orta Çağ, Bizans, Roma, Helenistik, Demir Çağı ve Geç Tunç Çağı'na ait tabakalarda, her dönemin sosyokültürel ve sosyoekonomik yaşamına ışık tutan unsurlar gün yüzüne çıkarılacak.'

Sözlü, kazılarda pipo, ağırlık, kandil, sikke, amfora, unguentarium ve figürinler ile çeşitli çanak çömlek parçaları bulunduğunu belirtti.

Adana'da yaklaşık 270 arkeolojik sit alanı olduğuna işaret eden Sözlü, Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kentleri ile Tepebağ, Sirkeli, Misis, Tatarlı höyüklerinde kazıların devam ettiğini bildirdi.

Sözlü, kent merkezindeki Tepebağ başta olmak üzere diğer kazılarda ortaya çıkarılacak kültür zenginliklerinin, şehrin ekonomisine daha fazla katkı sunacağına ve turizme hizmet edeceğine inandığını vurguladı.
Kaynak: AA