Havza'da Çiftçilere 'Anız Yangını' Uyarısı

Havza'da hasat sezonunun başlamasıyla anız yangınlarının artması üzerine çiftçilere uyarıda bulunuldu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Havza Bölge İtfaiye Grup Amiri Yavuz Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anız yangınları ile ormanların yok olduğu, elektrik, telefon direk ve şebekelerinin de kullanılamaz hale gelebileceğini söyledi.

Tüm ikazlara rağmen anız yangınlarının önüne geçilemediğine dikkati çeken Durak, 'Son bir ayda 33 yangına müdahale ettik. Bunlardan 20'si anız yangını. Tüm uyarılarımıza rağmen hasat sonu vatandaşlarımız tarlalarındaki anızları yakarak, temizleme yoluna gidiyor. Bu kişiler hem doğaya hem de kendi ekonomilerine zarar verdiklerinin farkında değiller.' dedi.

İtfaiye ekiplerinin anız yangını ile uğraşırken daha ciddi olaylara müdahalede geç kalma ihtimali bulunduğuna işaret eden Durak, şöyle konuştu:

'Bu yangınların önüne geçebilmek için çiftçilerimiz dikkatli olmalı. Çalıştıkları ve ısınan zirai makineleri bir süre dinlendirmeleri önemli. Bunun yanı sıra ekili alanlarda, hasat alanlarında cam şişe ve izmarit atılmaması da önemli bir konu. Çiftçilerimizden ricamız, anız yangınını bize ihbar ettikten sonra mümkün olduğunca yanan alanın çevresini traktörler ve zirai aletler yardımı ile çevirmeleri. Bu şekilde yangın başka tarlalara sirayet etmez.' diye konuştu.

Havza İlçe Müftüsü İlyas Akyazı ise, son günlerde anız yangınlarının artış göstermesi nedeniyle her fırsatta mahallelerde din görevlileri tarafından uyarılar yapıldığını anlattı.

Canlı varlığı yakarak öldürmenin günah olduğunu vurgulayan Müftü Akyazı, 'Bu yangınlarda birçok canlı da telef oluyor. Canlıyı yakmanın günahı çoktur. Ayrıca, bazı durumlarda istemeden de olsa komşuların malına zarar verilebilmekte. Müslüman, insan elinden ve yaptığı işlerden hiçbir canlının zarar görmediği insandır. Bu konu ile ilgili olarak özellikle Cuma vaazlarında vatandaşlarımıza uyarılarımız yapılmakta.' ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüsamettin İlhan da, anız yangınlarının toprağın verimini düşürdüğünün altını çizerek, şunları kaydetti:

'Tarlada kalan anızın yakılması sonucunda toprağın özelliği bozuluyor, verimi düşüyor. Verimi düşen toprağa daha fazla gübre atılmaya başlanıyor. Gübre bitkinin büyümesinde yarar sağlasa da toprağa zarar vermeye başlıyor. Topraktan ekmeğini çıkartan insanımız, kendi eliyle geleceğini yok ediyor. Ayrıca, tarlada sadece ot değil, toprak için yararlı canlılar da yanmakta ve bu, ekolojik dengeye zarar vermekte.'

Kaynak: AA