Güney Kore Ve ABD'den Ortak Tatbikat

Kuzey Kore, tatbikatın Kore Yarımadası'nı 'savaşın eşiğine' getirdiğini savunarak acil BM Güvenlik Konseyi toplantısı istedi.

Kuzey Kore, Güney Kore ile ABD arasındaki ortak askeri tatbikatın Kore Yarımadası'nı savaşın eşiğine getirdiğini savunarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acil toplanmasını talep etti.

Kuzey Kore'nin BM Büyükelçisi Jan Song Nam, BMGK başkanına yazdığı mektupta ABD'yi 'savaş tehlikesi yaratmakla' suçladı.

Mektubunda, 'Kore yarımadasındaki durum, ABD'nin bölgeye stratejik nükleer bombaları, Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) füzeleri ve diğer stratejik silahları getirmesiyle görülmemiş bir şekilde istikrarsızlaşmıştır.' ifadesine yer veren Jan, Güvenlik Konseyi'nin daha önce Pyongyang'ın konuyla ilgili taleplerini haksız bir surette göz ardı ettiğini savundu.

Jan, 'BMGK'nın Kuzey Kore'nin tatbikatları gündeme alma talebini tekrar reddetmesi, uluslararası barışı koruma görevinden vazgeçtiği ve ABD'nin siyasi bir aracı olduğu anlamına gelecektir.' ifadesini kullandı.

Kuzey Kore hükümetinin duruşunun, temelde ABD'nin 'nükleer caydırıcılık adı altında, bölgesel ve küresel barışı korumak bahanesiyle' ortaya koyduğu nükleer savaş tehlikesini yok etmek olduğunu iddia eden Jan, ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatları tamamen durdurulmadan Kore Yarımadası'nda barışın sağlanmasının ve güvenlik ile gerilimin azalmasının düşünülemeyeceğini ifade etti.

Güney Kore ve ABD, pazartesi günü her yıl düzenledikleri 12 günlük ortak tatbikata başlamıştı. 50 bini Güney Kore'den, 25 bini ABD'den toplam 75 bin asker katıldığı tatbikata 'Ulchi Özgürlük Gardiyanı (Ulchi Freedom Guardian)' adı verilmişti.

Kaynak: AA