Diyetisyen Küçük, Şeker Alışkanlığından Kurtulmak İçin Yapılabilecek Değişiklikleri Anlattı

Bazı zamanlarda tatlı şeylerden uzak kalmanın mümkün olmadığını belirten Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, "Özellikle üzüntü, stres, huzursuzluk, duygusal boşluk gibi durumlarda bu isteğe karşı koymak neredeyse imkansızdır. Bunun nedeni şekerli bir şey yediğiniz zaman, beyindeki dopamin salınımı uyarılır, bu da sizin mutlu ve huzurlu hissetmenizi sağlar" dedi.

Diyetisyen Küçük, Şeker Alışkanlığından Kurtulmak İçin Yapılabilecek Değişiklikleri Anlattı
Gebze Medical Park Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Beyin bu hissi tanır, sever ve daha da fazlasını istemeye başlar. Bunu öğrenmek sizi korkutabilir fakat birtakım uyuşturucu maddelerin de beyinde şeker ile aynı bölgeleri uyarabildiği bilinmektedir. Yapılan son araştırmalar şekerin kilo problemlerinin yanı sıra, böbrek hasarları, kanser riski ve kalp hastalıkları gibi en çok korkulan hastalıklarla bağlantısı olduğunu ortaya çıkardı. Siz de sağlıklı yollarla şeker alışkanlıklarınızı bırakıp sağlıklı yaşam yolunda bir adım atmaya ne dersiniz? Unutmayın bu durumu kontrol altına almak bazı küçük davranış değişiklikleriyle tamamen sizin elinizde” diye konuştu.

Şeker alışkanlığınızdan kurtulmak için yapılabilecek başlıca değişiklikler nelerdir?

Uzman Diyetisyen Küçük, şeker alışkanlığından kurtulmak için yapılabilecek başlıca değişiklikleri şöyle sıraladı:

“Ara öğünlerinize meyve ekleyin: Sağlıklı kurutulmuş meyveler veya yaş meyveler gibi doğal olan işlenmemiş besinleri tercih etmeye çalışın. Onların tatlı olduğunu düşünüp tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde kandırabilirsiniz. Ayrıca bir süre sonra alıştığınızı, böylelikle bir tatlı veya pastayı yemeden önce tatlı isteğini kesmiş olduğunuzu göreceksiniz. Siyah kuru üzüm, yaban mersini, kuru kayısı, kuru hurma, ananas, şeftali, armut bu gibi durumlarda tüketebileceğiniz meyvelere örnek olarak verilebilir. Ara öğünlerinizde ölçülü bir şekilde meyvelere yer vermeli, yanında süt, yoğurt kefir veya ceviz, badem tüketmelisiniz.

Yarı yarıya kuralı: Burada en önemli amacımız şeker alımını yarı yarıya azaltmak. Her zaman tükettiğiniz şekerli gıdaların miktarını yarı yarıya azalttığınızda, şekeri kolaylıkla hayatınızdan çıkartabildiğinizi göreceksiniz. İşte bu başarabileceğinizin en büyük göstergesidir. Bu alışkanlığı birdenbire kazanmayı beklemeyin. Biraz zaman alacaktır ancak uygulamaya sabırla devam etmelisiniz. Bu durumda da sütlü tatlılar ve meyve tatlıları gibi sağlıklı olanlar tercih edilmeye çalışılmalıdır. Eğer tamamen kendi isteğinizle bir kase sütlaç yemek yerine yarım kase sütlaç yemeye karar verirseniz bu her açıdan önemli bir adım olacaktır.

Paylaştıkça azalır: Lütfen kalorilerin paylaştıkça azaldığını aklınızın bir köşesine kaydedin. Çok sevdiğiniz şekerli bir besini sevdiklerinizle paylaşmanın verdiği mutluluğu asla gözardı etmeyin. Beslenmede ölçü önemlidir. Porsiyonlarınızı küçültmeye çalışın. İlerleyen zamanlarda daha küçük miktarlarla da aynı mutluluğu yakaladığınızı hissedeceksiniz.

Doğal fıstık ezmesi: Bu tarif ile tatlı isteğinizi anında bastırmanız mümkün. Rondodan geçirdiğiniz yarım kilo yer fıstığına 1 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın. Bu karışımdan 1 tatlı kaşığı yediğinizde yeterli geleceğini göreceksinizdir.

Armut tatlısı: Bir başka bir tarifimizse armut tatlısı. Ortadan ikiye böldüğünüz armutların göbeğini hafifçe oyun. Üzerine toz tarçın serperek fırın torbasına yerleştirin. 200 derecelik fırında 15 dakika pişirdikten sonra servis tabağına aldığınız armutların göbeğine 1 tatlı kaşığı light labne ilave edin ve en son 1 tatlı kaşığı bal yada pekmez ilave ederek yiyebilirsiniz. Aynı tatlıyı ayva, elma, ananas ile de deneyebilirsiniz.

Meyve cipsi: Yine meyveleri dilimleyip fırınlayarak, suyunun uçmasını sağlayıp daha şekerli olduğu hissini yakalayabilirsiniz. Örneğin; ananas, elma veya istediğiniz bir meyveyi ince ince dilimleyerek üzerine biraz vanilya ve tarçın gezdirerek 5 dakika fırınlayın. Meyve cipsinizin üzerine isteğinize göre hindistan cevizi ve kakao da serpiştirebilirsiniz.”
Kaynak: İHA