Güney Kore'den Kuzey Kore Sınırında Tatbikat

Güney Kore bugüne kadarki en geniş çaplı topçu eğitim tatbikatını yaptı.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore sınırı yakınlarında bugüne kadarki en fazla sayıda topçu silahının kullanıldığı askeri tatbikatını düzenledi.

Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada, Kuzey Kore sınırı boyunca konuşlandırılan 300 topçu sisteminden aynı anda atış yapıldı.

Kuzey Kore ordusundan herhangi bir karşılık gelmediğini belirten yetkililer, tatbikatın, geçen yıl sınır bölgesinde iki Güney Koreli askerin bacaklarını kaybettiği mayın patlamasıyla aynı zamana denk geldiğine işaret etti.

Askeri yetkililer, ülkenin düzenli aralıklarla gerçek mermi kullanarak tatbikat yaptığını ancak bugünkü tatbikatta şimdiye kadarki en fazla sayıda topçu silahının kullanıldığını ve bütün cephe alanlarından aynı anda yapılan ateşlemenin diğer tatbikatlardan farklı olduğunu söyledi.

Sınır bölgesinde 4 Ağustos 2015'te meydana gelen patlamalarda bölgede devriye gezen Güney Koreli 2 asker bacaklarını kaybetmişti. Patlamaların ardından yapılan araştırmalarda 3 tahta kutuda mayınlar bulunmuştu. Patlayıcıların, Kuzey Kore tarafından kullanılan mayınlarla aynı olduğu belirlenmişti. Kuzey Koreli askerlerin, mayınları yerleştirmek için Güney Kore sınırını 500 metre ihlal ettikleri ortaya çıkarılmıştı. Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı top ateşi açılmış ve sınır bölgesinde yaşayan halk tahliye edilmişti. İki ülkeden üst düzey yetkililer, yarımadada artan gerilimi yatıştırmak amacıyla sınır bölgesindeki Panmunjom köyünde görüşmelere başlamıştı.

Güney Kore ve ABD'nin bugüne kadarki en geniş katılımlı askeri tatbikatını mart ayında düzenlemişti. 'Operasyon Planı (OPLAN) 5015' olarak adlandırılan ve nisan ayının sonuna kadar süren tatbikatta 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker yer almıştı.

Öte yandan, Güney Kore, ABD ve Japonya, haziran ayı sonunda Büyük Okyanus'ta ilk kez ortak füzesavar tatbikatı düzenlemiş, ABD ordusu tarafından yayımlanan açıklamada, Büyük Okyanus'ta düzenlenen 'Pasifik Ejderhası' adlı tatbikatın üç ülke arasında var olan güçlü ilişkileri daha da geliştireceği vurgulanmıştı.

Tatbikatı 'askeri provokasyon' olarak niteleyen Pyongyang hükümeti, KCNA resmi haber ajansında yayımladığı mesajda, 'Kuzey Kore, ülke güvenliğine tehdit oluşturan düşman güçlerine karşı balistik ve nükleer silah çalışmalarını sürdürecektir.' ifadelerini kullanmıştı.

Kuzey Kore, 1950'de Kore Yarımadası'nın kuzeyini ve güneyini birleştirmek için güneye saldırmıştı. Çin'in Kuzey Kore'ye destek verdiği savaş, 27 Temmuz 1953'te imzalanan ateşkesle sona ermişti. Taraflar arasında barış anlaşması yapılmadığı için iki Kore teknik olarak hala savaş durumunda sayılıyor.

Kaynak: AA