Afyonkarahisar Müftülüğü'nden Kurbanlık Uyarısı

Afyonkarahisar İl Müftülüğü tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kesilecek kurbanlarla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar belirtildi.

Müftülükten yapılan yazılı açıklamada vatandaşların kurbanlık alımlarında dikkatli olmaları istendi. Açıklama şu ifadelere yer verildi:

"Biz biliriz ki, Allah’a ulaşacak olan kestiğimiz kurbanların etleri ve kanları değil, ancak takvamız ve kulluğumuzdur. Kurban ibadeti ile biz malımızı Allah yolunda feda etmeye hazır olduğumuzu ifade ederiz. Hanefi Mezhebinde vacip olan bu ibadet nisab miktarı mala sahip olan her Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Kurban ibadetinin rüknü şartları taşıyan hayvanın, usulüne uygun bir şekilde kanının akıtılması, kesilmesidir. Bu itibarla kurban kesilmeyip, parası tasadduk edilirse bu kurban yerine geçmez. Vekaletle kurban ibadetini yerine getirmeye çalışan vatandaşlarımızın bu konuya dikkat etmesi gerekir. Kişi, kesilen kurbanın tamamını ailesi için ayırabileceği gibi, dilerse tamamını fakirler için veya bir kısmını kendisi, bir kısmını da ihtiyaç sahipleri ve dostları için değerlendirebilir. Kurbanlık alımında dinen uyulması gereken yaş sınırına dikkat edilmelidir. Koyun cinsi için en az altı aylık veya daha üstü, keçi cinsi için bir yaşında, büyükbaşlar için ise iki yaşında olmalıdır. Buradaki yaş sınırında kameri takvim esas alınacaktır.

Kurbanı kişi kendisi bizzat kesebileceği gibi, başkasına da kestirebilir. Ancak, kurbanın etinden bir kısmını veya derisini kasaplık ücreti karşılığı veremeyiz. Kesim konusunda ve deri yüzme konusunda uzman ve ehil olan kişilerden yardım almalıyız. Kurban kesimi öncesinde ve sonrasında hijyen konusuna dikkat etmeliyiz. Dinimizin emrettiği temizlik anlayışını özellikle ibadetlerde göz ardı etmemeliyiz. Çevreyi kirletecek, görüntü kirliliğine sebep olacak her türlü davranışlardan kaçınmalıyız.”
Kaynak: İHA