EGOD Yönetim Kurulu Başkanı İduğ Açıklaması

'OHAL uzar mı bilemeyiz ama biz müşteri risklerini yöneten pozisyonda olursak daha iyi bir yıl geçirmiş olacağız'.

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, Olağanüstü Hal'in (OHAL) uzayıp uzamayacağını bilmediklerini ancak müşteri risklerini yöneten pozisyonda olmaları durumunda daha iyi bir yıl geçireceklerini bildirdi.

EGOD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, derneğin yönetim kurulu toplantısında konuşan İduğ, Türkiye'nin ekonomik yapısının sağlam olduğunu ve otomotiv sektörünün her şartta ekonomiyi kalkındırabileceğini belirtti.

Sektörde yılın ilk 6 aylık kısmının normal değerlerde geçtiğini ifade eden İduğ, şunları kaydetti:

'İkinci 6 ay döviz artışı ve 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrasında ciddi tedirginlik yarattı. OHAL ile beraber piyasalarda ikinci 6 ayda ciro düşmeye başladı ve istikrarsızlık belirginleşti. Cirolar yüzde 20 ila yüzde 50 arası geriledi. Temmuz ayında da darbe girişimi sonrası geçen yıl temmuz ayına göre satışlarda yüzde 50 gerileme oldu. OHAL nedeniyle sektördeki bazı yatırımlar durdu. Bu yıl kar beklemiyoruz. Aldığı malın ödemesini düzenli yapan işletmeler 2016 yılında başarılı olacak. Masada oturacağımız bir işletme stratejisi değil, müşterinin yanında zaman geçireceği bir yıl olacak. OHAL uzar mı bilemeyiz ama biz müşteri risklerini yöneten pozisyonda olursak daha iyi bir yıl geçirmiş olacağız.'

- 'Sektör büyümeye devam ediyor'

Tiryakiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki de Türkiye'nin olağanüstü bir durumdan geçtiğini ancak bu belaların üstesinden gelecek güce sahip olduğunu bildirdi.

İş dünyasında bir tedirginlik olduğunu belirten Tiryaki, şöyle devam etti:

'Ama yurtdışındaki tedarikçi firmalar bizimle ilgili bir tedirginlik yaşamıyor. Onlar yatırımlarına ve malzeme göndermeye devam edeceklerini söylediler. Batılılar meselelere daha akılcı, daha rasyonel yaklaşıyorlar. Yılın son çeyreğinde de rekor satışlar olabilir. Otomotiv sektörü büyümesine emin adımlarla devam ediyor.'

Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz ise geçen yıla oranla araç satışlarının yüzde 40 düştüğünü belirterek, 'Bizim yapmamız gereken birleşmektir. Birleşme olmazsa hiçbir gelişme yaşayamayız. Birleşirsek daha hızlı gelişeceğiz. Bugün TOFAŞ’ın üretim tesisinde 37 saniyede bir araba düşüyor banttan. Şimdi ikinci bir yer arıyorlar yatırım için. İş gücü ucuz ve kaliteli çalışan var. Benim önerim birleşmektir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA