TDV Vekaletle Kurban Kesim Programı

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Bilgin: 'Yurt dışında 2014 yılına göre 2015'te kurban vekalet sayısı yüzde 24,6 oranında arttı'.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, yurt dışında 2015 yılında vekaletle kurban kesiminde yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildiğini söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen, Vekaletle Kurban Kesim Programının bu yılki çalışmalarına başlandı.

Paris DİTİB konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. Halife Keskin, Strazburg Din Hizmetleri Ateşesi Dr. Fevzi Hamurcu, Paris Din Hizmetleri Ateşe Vekili Mustafa Haliloğlu, Paris bölgesindeki din görevlileri, cami, dernek yetkilileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya geldi.

Bilgin, burada yaptığı konuşmada, yurt içinde ve yurt dışındaki vatandaşlardan kurbanlarını vekalet yoluyla kestirmek isteyenlere yardımcı olmak amacıyla 1993 yılından beri, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenlediğini söyledi.

Kurban programının dini esaslara uygun bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla, 'Kurban 2016 Proje Ekibi' oluşturduklarını belirten Bilgin, 'Kurban vekaletlerinin alınmasından ülkelere gönderilmesine, kesim ve dağıtımların yapılmasına kadar faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için programın her aşaması planlanarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık.' dedi.

Bilgin, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla kurban vekalet sayısının yüzde 33 arttığını ve 180 bin 35 hisse kurban kesim ve dağıtımı yaptıklarını dile getirdi. Bilgin, 'Bunun 74 bin 379’u yurt dışından gelen kurban vekaletleri. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bugüne kadar toplam 866 bin 955 hisse kurbanın kesim ve dağıtımı gerçekleştirdik. 2014 yılına göre 2015 yılında kurban vekalet sayısı yurt dışında yüzde 24,6 oranında artmıştır.' diye konuştu.

Son yıllarda kurban programının daha iyi tanıtılması için yurt dışında toplantılar düzenlediklerini anlatan Bilgin, şöyle devam etti:

'Bizim bir derdimiz var. O da yıkık gönüllü insanlarla gani gönüllü insanlar arasında bir gönül köprüsü oluşturmak. Sizlerin emanetiniz olan kurbanlarınızı dünyanın dört bir yanında kardeşlerinin yolunu bekleyen ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Dünyanın her yerinde gözlerini Türkiye’ye diken, Türkiye’den imdat bekleyen, şefkat bekleyen insanlar, topluluklar var, kardeşlerimiz var. Bir tarafta böyle bir ruh var. Bir tarafta da gerek ülkemizde gerekse Avrupa ve başka ülkelerde bulunan vatandaşlarımızın bu şefkat talebi karşısında gani gönüllü tavırları var. Bunların buluşturulması gerekiyor.'

Kurban programının bütün dünyayı saran bir merhamet eline, bir iyilik hareketine dönüştüğünü kaydeden Bilgin, 'Bugün Afrika’da ve dünyanın başka bölgelerinde Türkiye’ye karşı bir teveccüh varsa bunda, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerinin, kurban ve ramazan faaliyetlerinin, yani sizlerin yaptığı yardımların çok önemli bir yeri var.' dedi.

Halife Keskin de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yurt dışında yaşayan dernek başkanı ve din görevlilerinin sorumluluklarına işaret etti.

Keskin, bu girişimin demokratik bir toplumda suç teşkil ettiğinin Avrupalı muhataplara anlatılması gerektiğini vurgulayarak, derneklere önemli görevler düştüğünü belirtti.

Keskin, Türk cami ve derneklerinde asla Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) propagandasına izin verilmeyeceğini, FETÖ mensubu kişi ve kurumlara karşı da provokatif hareketlerde bulunulmaması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA