TİM Başkan Vekili Kocasert Açıklaması

'Ülkemiz ekonomisinin daha fazla üreterek büyümeye ihtiyacı var. Daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla ihracatı da beraberinde getirecek'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, son dönemde Türkiye'nin büyümesinde kamu harcamalarının ve tüketimin daha etkin olduğunu gördüklerini belirterek, 'Ülkemiz ekonomisinin daha fazla üreterek büyümeye ihtiyacı var. Daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla ihracatı da beraberinde getirecek.' değerlendirmesinde bulundu.

Kocasert, yaptığı yazılı açıklamada, TİM verilerine göre Türkiye ihracatının haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artarak, 11,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

​Yılın ilk 6 ayında ihracatın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, değer bazında yüzde 3,8 gerilese de miktar bazında yüzde 6,5 arttığını vurgulayan Kocasert, şunları kaydetti:

'Dünya ticaretindeki gerilemeye ve Rusya, Irak, Suriye, Libya gibi ihracatımızda önemli paya sahip ülkelerde yaşanan olumsuzluklara rağmen, ülkemiz büyümesini sürdürüyor. Son 26 çeyrektir ortalama yüzde 5,1 ve kesintisiz büyümekteyiz. Geçtiğimiz sene yüzde 4'lük büyüme oranı yakalandı. Son dönemde ülkemizin büyümesinde kamu harcamalarının ve tüketimin daha etkin olduğunu görüyoruz. Ülkemiz ekonomisinin daha fazla üreterek büyümeye ihtiyacı var. Daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla ihracatı da beraberinde getirecek.'

Kocasert, dış ticaret açığında olumlu gelişmeler yaşandığını, ocak-haziran döneminde dış ticaret açığının yüzde 16,8 azalarak, 27,8 milyar dolara gerilediğini, cari açığın da ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,1 gerileyerek, 10,8 milyar dolar olduğunu ifade etti.

- 'Yeni Ekonomi Paketi bizim için bayram hediyesi oldu'

İmalat sanayinde kapasite kullanımı ve bütçe gelişmelerine de değinen Kocasert, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ülkemizin kapasite kullanım oranı geçen yıl haziran ayına göre yüzde 1,3 arttı ve yüzde 76,1'e yükseldi. Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı, 2014 yılında ilk defa yüzde 1,01'e çıktı. Bu oran, 2003 yılında yüzde 0,48 seviyelerindeydi. Açıklanan bütçe rakamları da oldukça sevindirici. 2015 yılında bütçe 22,6 milyar lira açık vermişti. 2016 yılının ilk 5 ayı baz alındığında 9,1 milyar lira bütçe fazlası olduğunu görüyoruz.

2016 yılının ilk yarısını geride bırakırken, bizleri sevindiren en önemli gelişmelerden birisi, Sayın Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ve bizim için adeta bir bayram hediyesi olan Yeni Ekonomi Paketi oldu. Özellikle son 1 yıl içinde TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak birtakım önerilerde bulunmuştuk. Açıklanan ekonomi paketinde, ihracatçılar için sağlanan yeşil pasaport hakkı, Eximbank ve banka kredilerindeki kolaylıklar başta olmak üzere birçok avantaj mevcut. Biz, ihracat camiası olarak bu konuda hükümetimizin her daim yanında olacağız. 2016 yılının ikinci yarısına, alınacak önlemler, yapılacak uygulamalar ve getirilecek teşviklerin ışığında çok daha olumlu bir pencereden bakıyoruz.​'

Kaynak: AA