Tisan'ın Mozaikli Alanı Koruma Altına Alınıyor

İçel'de yeşil doğası ve turkuaz deniziyle bilinen Tisan Yarımadası, doğal güzelliklerinin yanı sıra barındırdığı tarihi değerleriyle de öne çıkıyor M.Ö. 7. yüzyılda Yunan kolonisi olan Aphrodisias'ın izlerini taşıyan yarımadada bulunan mozaikli alan aradan geçen binlerce yıla rağmen bozulmayan figürleriyle ilgi çekiyor Silifke Turizm Derneği Başkanı Küçük: 'Silifke Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı ile birlikte buranın, müzeye dönüştürülmesine yönelik bir proje çalışmamız var. İnşallah en kısa zamanda burayı koruma altına almayı istiyoruz'

HÜSEYİN HASKAN - İçel'deki Tisan Yarımadası'nda bulunan, izleri M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan mozaikli alanın müze haline getirilerek, korunması hedefleniyor.

Silifke ilçesinde, yeşil doğası, turkuaz deniziyle bilinen Tisan Yarımadası, doğal güzelliklerinin yanı sıra barındırdığı tarihi değerleriyle de öne çıkıyor.

M.Ö. 7. yüzyılda Yunan kolonisi olarak kurulduğu tahmin edilen Aphrodisias'ın izlerini taşıyan yarımadada bulunan mozaikli alan, aradan geçen binlerce yıla rağmen bozulmayan figürleriyle ilgi çekiyor.

Silifke Turizm Derneği Başkanı Ali Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaikli alanın bulunduğu bölgenin Romalılar ve Bizanslılara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Tisan'da bugüne çok fazla tarihi eser kalmasa da mozaikli alanın kendisini koruduğunu ifade eden Küçük, mozaiklerde çiçek, keklik ve ördek gibi figürler olduğunu anlattı.

Küçük, mozaiklerin, birçok medeniyetten izleri bulundurması nedeniyle arkeoloji açısından önem taşıdığına vurgu yaparak, 'Tisan, konumundan dolayı tarihte çok önemli bir yer olmuştur. Tamamen kapalı doğal bir limandır. Doğu, batı iki koyu mevcuttur. Hür türlü hava şartlarında korunaklı olduğu ve gemileri tamir etmeye elverişli olduğu için burada Yunan koloni kenti kurulmuştur. Kumsalı, adası, turkuaz renkli deniziyle Tisan, her dönem, her medeniyetin ilgisini çekmiştir.' dedi.

Mozaikli alanın şu an koruma altında olmadığına dikkati çeken Küçük, 'Silifke Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı ile birlikte buranın, müzeye dönüştürülmesine yönelik bir proje çalışmamız var. İnşallah en kısa zamanda burayı koruma altına almayı istiyoruz. Mozaiklerin açıkta olmasına karşın zarar görmemesi büyük bir şans ancak biz korunarak çok daha uzun yıllar bu güzelliğin muhafaza edilmesini istiyoruz.' diye konuştu.

Küçük, deniz turizmi açısından İçel adına çok önemli bir yere sahip olan Tisan'ın, mozaikli alanın koruma altına alınması sonrasında kültürel olarak da adından söz ettireceğine inandıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA