Toroslar'da Köylüye 'Delice' Desteği

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 5 yıl sürecek eylem planı kapsamında, Toros Dağları'nda 150 bin 'Delice' zeytini aşılanarak kalitesi artırılıp, sadece bakım karşılığında köylülere tahsis edilecek Adana Orman Bölge Müdürü Erol: 'Aşılanan bu ağaçların meyvelerinden hem vatandaşlarımız, hem de çocukları faydalanacak. Daha kaliteli ve verimli zeytinleri toplanacak. Zeytinlerin kalitesinin yükselmesiyle ekonomik kayıp azalacağı gibi aile bütçesine de katkı olacak'

ÖMER FANSA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından orman köylüsüne ek gelir kazandırılması amacıyla uygulanan eylem planı kapsamında, Toros Dağları'nda 5 yıllık süreçte, 150 bin 'Delice' zeytini aşılanarak kalitesi artırılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, vatandaşların refah seviyesinin yükseltilmesi için gelir getirici tür ağaçlandırılmasına ağırlık verdi. Uygun olan coğrafi bölgelere badem, ceviz gibi ağaçların dikilmesi, var olanların ıslah edilmesini öngören Bakanlık, bu kapsamda da belirli bölgelerde doğada yaygın olarak bulunan aşılanmamış delice zeytinlerin ekonomiye kazandırılması için eylem planı hazırladı.

Ülke genelinde 100 bin dekar alanda kendiliğinden yetişen 'Delice' zeytinlerinin aşılanmasını öngören planda, 70 bin de zeytin fidanı dikilecek. Eylem planı özellikle zeytinin doğal yetiştiği alanlardan olan Adana ve çevresinde orman köylüleri için önemli bir ek kazanç kapısı olacak.

Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığın gelir getirici tür ağaçlandırılmasına önem verilmesi ilkesi doğrultusunda ve konunun gündeme gelmesiyle, Orman Genel Müdürlüğünün talimatıyla ülke genelinde, 'Delice' zeytinlerin aşılanması eylem planı hazırlandığını belirtti.

Eylem planı kapsamında, 2015-2019 yılları arasında ülkede 100 bin dekar alanda 1 milyon 430 bin fert aşılamasının öngörüldüğünü ifade eden Erol, belirlenen boş alanlara da 70 bin zeytin fidanı dikilmesinin planlandığını kaydetti.

- Hedef 30 bin aşılanmış zeytin ağacı

Plan kapsamında, Adana'da da Toros Dağları'nda ve eteklerindeki Feke, Kozan ve Karaisalı ilçelerinde geçen yıl 2 bin dekar alanda 22 bin 'Delice' zeytinin aşılandığını, bu yıl için de 30 bin aşılanmış zeytin ağacı rakamına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Erol, şunları söyledi:

'Bölge müdürlüğümüz tarafından 5 yılda 10 bin dekar alanda 150 bin 'Delice' zeytin aşılanacak. Aşı öncesi delicelere bakım yapılarak, etrafı temizlenerek, aşıya hazır hale getiriliyor. Bu çalışmaların finansal kaynağı tamamen genel müdürlüğümüz olup, aşılama işlemlerinde de yöre halkı ücretli olarak görev alıyor. Bu sahalar hazırlandıktan, aşılamalar yapıldıktan sonra da köylülerin talep etmesi halinde aşılanmış 'Delice' zeytinler, kirasız, ücretsiz olarak sadece bakmaları ve korumaları şartıyla köylülerimize tahsis edilmektedir.'

Erol, uygulanan aşıların tutma başarısının çok yüksek ve memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Eylem planı sonucunda ülkede 15 bin orman köylüsüne ek gelir sağlanması, ülke ekonomisine de 50 milyon lira katkı konulmasının hedeflendiğine işaret eden Erol, 'Aşılanan bu ağaçların meyvelerinden hem vatandaşlarımız, hem de çocukları faydalanacak. Daha kaliteli ve verimli zeytinleri toplanacak. Zeytinlerin kalitesinin yükselmesiyle ekonomik kayıp azalacağı gibi aile bütçesine de katkı olacak.' diye konuştu.
Kaynak: AA