Külleme Hastalığına Karşı Broşürlü Uyarı

Alaplı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Rafet Yılmaz, fındığa bulaşıp verim ve kaliteyi düşüren külleme hastalığıyla ilgili olarak çiftçilere broşür dağıttıklarını söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küllemeye maruz kalan bahçelerde ürünür zarar gördüğü gibi gerekli bakım ve mücadele yapılmazsa, gelecek yılın ürününe de zarar vereceğini belirtti.

İlçeye bağlı köylerde teravi namazı sonrası vatandaşlara Külleme hastalığı hakkında bilgilerin yer aldığı broşürler dağıttıklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

'Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı fındıkta oluşan külleme hastalığı ile ilgili mücadelemiz sürüyor. Özellikle yapraklar üzerinde oluştuktan sonra fındık çotanaklarına atlayan hastalıkta, fındığın yaprak ve çotanağı beyaz bir tabakayla kapanıyor. Bu durum fındığın, oksijen almasını engelleyerek, üründe çürüme yapıyor ve dökülmeler oluşuyor. Külleme hastalığının üründeki verim ve kaliteyi olumsuz etkilediği gibi gelecek yıllara da yansıyor. Müdürlük olarak köylerimizdeki camilerde teravi namazı sonrası çiftçilerimize külleme hastalığı ile ilgili alınması gereken önlemler ve ilaçlama neler yapması gerektiğini anlatan broşürler dağıtıyoruz.'

Kaynak: AA