Gümüşhane'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

Gümüşhane’de 2016 yılı 3. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında yaklaşık 5 saat sürdü.

Gümüşhane'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri ile kurul üyeleri katıldı.

“Milletimizin dik duruşu sayesinde bugün işlerimize devam ediyoruz”

Toplantının başlangıcında yaptığı konuşmada 15 Temmuz gecesi Türk demokrasisinin son derece önemli bir darbe girişimine maruz kaldığını ve bertaraf edildiğini belirten Vali Memiş, “Cumhuriyet tarihinde ferasetli milletimizin göstermiş olduğu bu dik duruş gerçekten övgüye layıktır. Bu dik duruş sayesinde günlük rutin işlerimize devam ediyoruz” dedi.

Gümüşhane’de en fazla kamu yatırımı Karayolları’nın

Gümüşhane’de 2016 yılında kamu kuruluşlarının 3,5 milyar TL proje tutarlı işi bulunduğunu ifade eden Vali Memiş, nakdi gerçekleşme oranının yüzde 43, ortalama fiziki gerçekleşme oranının ise yüzde 46 civarında olduğunu söyledi.

Kuruluşlar bazında en fazla yatırım harcamasının 43 milyon 731 bin TL ile Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştiğini ifade eden Vali Memiş, toplam 373 projeden 99’unun bitirildiğini kaydetti.

Bir köyün, yerleşim yerinin en önemli özelliğinin ulaşılabilir olması olduğunu dile getiren Vali Memiş, “2016 Türkiye’sinde bir köye asfaltla, beton yolla ulaşmalısınız. Eğer 2016 yılında bir köye asfalt götürememişseniz o köyün köy konağına para harcamayacaksınız. Vatandaş içme suyunu temin edebilir ama yolunu yapamaz. Yolunu devlet olarak biz yapacağız. Köy yolu asfalt olmayan bir köye başka kamu harcaması yaptırmayacağım. Ne mezarlık duvarı, ne köy konağı ne başka bir şey. Birinci önceliğimiz yolların standardını artırmak. Kamu kaynağını çarçur etmeden bu işi halletmek” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri sunum eşliğinde kurumlarının Gümüşhane genelindeki çalışmalarıyla ilgili bilgi aktardı ve koordinasyon gereken durumları anlattı.

Bahçecik barajı 22 Ağustos’ta ihale ediliyor

İlk olarak söz alan Devlet Su İşleri (DSİ) 22.Bölge Müdürü Mahmut Berber, Gümüşhane kent merkezinin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Bahçecik Barajının 22 Ağustos 2016 tarihinde ihale edileceğini söyledi.

Eylül, Ekim ayı gibi inşaatın başlamasını planladıklarını kaydeden Berber, içme suyu isale hattı ve artırma tesisinin proje ihalesinin de kısa sürede yapılacağını söyledi.



Vali Memiş: Harşit ıslahında merkezdeki 2 kilometrelik kısma öncelik verin

Vali Memiş, Berber’in şehir merkezinde devam eden Harşit Çayı Islah Projesiyle ilgili bilgiler aktardığı sırada söz alarak il merkezindeki 2 kilometrelik kısma öncelik vererek yürüyüş yollarının da biran önce bitirilmesini, vatandaşların en kısa sürede bu kısımdan yararlanmasının sağlanmasını istedi.

Berber, Gümüşhane genelinde 26 gölet, 14 sulama projesinin yapım işlerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan Karayolları 10.Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş ise yaklaşık 1,5 saat boyunca sunum eşliğinde kurumunun çalışmalarını anlattı. Gümüşhane’de en fazla yatırım yapan kamu kuruluşu olan Karayolları’nın özellikle devam eden bölünmüş yol ve tünel çalışmalarını aktaran Bayramçavuş, kendisine yöneltilen soruları da cevaplandırdı.

“Yollarımızda tıkanıklık var, anjiyo lazım”

Vali Memiş’in “Gümüşhane-Trabzon, Gümüşhane-Erzurum ve Gümüşhane-Erzincan yollarında tıkanıklıklar var, anjiyo lazım” sözlerine cevap veren Bayramçavuş, ilk olarak yapımı devam eden çevre yolu hakkında bilgi verdi.

Gümüşhane Çevre yolundaki kavşaklarda sinyalizasyon kullanılmayacak bir sistem kuracaklarını, böylelikle trafiğin akışında bir sorun olmayacağını, tünellerin büyük oranda bittiğini fakat kamulaştırma sorununun da devam ettiğini ifade eden Bayramçavuş, Trabzon-Erzurum yolu için Yüksek Planlama Kurulundan (YPK) 3,2 milyar TL’lik onayın çıktığını hatırlattı.

“Yeni Zigana tünelinde 750 metre ilerlendi”

Yeni Zigana tünelinde Gümüşhane tarafından başlatılan çalışmaların her 2 tüpte de 750 metre civarına ulaştığını, Trabzon tarafında ise kamulaştırma sorunu nedeniyle henüz giriş yapamadıklarını kaydeden Bayramçavuş Gümüşhane-Kale arasındaki yolun ihalesinin yeniden yapıldığını ve yüklenicinin işe başladığını, kalan 9 kilometrenin 6’sını bu yıl tamamlayacaklarını, ayrıca Gümüşhane’nin en tehlikeli kavşaklarından ve kaza kara noktalarından olan Pirahmet köprülü kavşağında da çalışmanın kısa süre içerisinde başlayacağını söyledi.



“Pirahmet-Kelkit yolu yeniden ihale edildi”

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Pirahmet-Kelkit yolunda da ihalenin yenilendiğini dile getiren Bayramçavuş, 66 kilometrelik İkisu-Şiran yolunun 40 kilometresini son 4 yılda yaptıklarını, kalan az bir mesafeyi de önümüzdeki aylarda tamamlayacaklarını söyledi.



“İkisu-Şiran yolunun yüklenicisine fahri hemşehrilik beratı verin”

Bu sırada söz alan Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak’ın “Türkiye’de 18 yıldır bitirilemeyen başka karayolu yoktur. Bitmemesi canımızdan bezdirdi” ifadelerini kullanması üzerine Vali Memiş, kızgınlığını dile getirerek hem Şiran Belediye Başkanı Altıparmak’a hem de Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’e “Yüklenici firmaya fahri hemşehrilik beratı verin. Bunca zamandır Gümüşhane’de olduğuna göre haketmiş” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“Kürtün yolu 12 metre genişliğinde projelendirildi”

Tirebolu-Kürtün yolunun devlet yolu olarak uzun yıllardan beri devam eden projesinin de onay aşamasında olduğunu kaydeden Bayramçavuş, zirvesi olmayan, karla mücadelenin minimum olduğu fakat jeolojik olarak en sorunlu yol olan bu yolun bölünmüş yol olarak projelendirilmediğini, 12 metre genişliğinde devlet yolu olarak projelendirildiğini ifade etti.

Toplantı diğer bölge müdürlerinin sunumlarının ardından yaklaşık 5 saat sonra tamamlandı. Toplantının ardından Belediye Başkanı Ercan Çimen, kurul üyelerine yemek verdi.
Kaynak: İHA