Kırgızistan'da, 'Güvenlik Birimleri Reform Paketi' Yürürlüğe Giriyor

Cumhurbaşkanı Atambayev, 'iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi' ve 'hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi' maddelerini içeren 'Güvenlik Birimleri Reform Paketi'ni onayladı.

BİŞKEK (A.A) – Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in 'iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi' ve 'hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi' maddelerini içeren 'Güvenlik Birimleri Reform Paketi'ni onayladığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Atambayev’in, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yanı sıra hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesini içeren 'Güvenlik Birimleri Reform Paketi'ni onayladığı kaydedildi. Açıklamada, Atambayev'in, reform paketinin güvenlik birimlerinde uygulanmaya konulmasını kolaylaştırmak için Güvenlik Konseyi Sekreteri Temir Cumakadırov’a çalışma grubu kurması talimatını verdiği belirtildi.

Güvenlik birimlerinin, 'işletmelere yönelik haksız müdahaleler ve kontrolsüz denetimleri, toplumda yeraltı ekonominin oluşmasına zemin hazırladığı ve insan haklarını ihlal ettiği' vurgulanan açıklamada, söz konusu ortamın suç oranlarının artışı ve ülkenin sosyoekonomik kalkınmasını engelleyerek kamuoyunda tepkilere neden olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanının başkanlık yaptığı Güvenlik Konseyinin desteğiyle kısa ve orta vadede hayata geçirilmesi amaçlanan reform paketi, güvenlik birimlerinin sorumluluk alanları ve birimler arası koordinasyonunun yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.

Yeni düzenlemeye göre, istihbarat birimi olan Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB), Başsavcılık ve Başbakanlık Gümrük Devlet Hizmetleri bünyesindeki ekonomik ve kaçakçılık suçlarla mücadele birimleri kaldırılarak, görev ve yetkileri Başbakanlık Ekonomik Suçlarla Mücadele Devlet Hizmetleri’ne devredilecek. Yine, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Devlet Hizmetleri'nin görev ve yetkilileri, İçişleri Bakanlığına verilecek.

Güvenlik birimleri reform paketi çerçevesinde ayrıca, İçişleri Bakanlığı bünyesinde, kamu düzeni ve güvenliği, kriminal polis, dini aşırılık ve yasa dışı göç ile mücadele, uyuşturucu ile mücadele ve iç güvenlik birimlerinin oluşturulması planlanıyor.
Kaynak: AA