Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezuniyet Töreni
Adalet Bakanı Bozdağ: 'Hukuk eğitimi konusunda YÖK ile yeni dönemde yeni çalışmalar yapma kararı aldık. Türkiye'nin gelecekteki hukuk eğitiminin nasıl olması gerektiği, eğitim süresi, eğitim metodu, müfredat, müfredatın içerisindeki ayrıntılar dahil olmak üzere her konuyu enine boyuna tartışan bir bilim komisyonu oluşturduk''Komisyonun ortaya koyacağı çalışmalar doğrultusunda önümüzdeki yıllarda hukuk eğitimi ile ilgili YÖK ile beraber çok önemli adımları hep beraber atacağız' 'Herkes İngilizceden bahsediyor, Almancadan bahsediyor, yabancı dilden bahsediyor. Ben Adalet Bakanı olarak Türkçeden bahsediyorum, Türkçe ihtiyacından bahsediyorum. Şu anda Türkiye'de Türkçe bilmeyen hukukçularımız var. Bizim hukuk Türkçesine ihtiyacımız var' Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Bir atletizm yarışmasına katılan tüm yarışmacılar yarışı bir şekilde tamamlayacak, önemli olan ilk üçte yer almak. Hayat bir yarış, ilk üçte olmak zorundasınız'
Bu yıl 86 kişi ile ilk mezunlarını veren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesinin mezuniyet töreni Çubuk Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.
Törene Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katıldı. Bakan Zeybekci'nin kızı Fatma Zeybekci de mezuniyet sevincini yaşadı.
Bakan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, öğrencilere, öğretim üyelerine ve ailelerine teşekkür etti ve kendisinin de bu ana tanıklık etmek için mezuniyet törenine katıldığını söyledi.
Hukuk eğitimin zor olduğuna işaret eden Bozdağ, eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilerin mesleki hayatlarında da başarılı olacaklarına inandığını ifade etti. Bozdağ, yeni meslektaşlarını tebrik etti ve hayatlarında başarılar diledi.
Hukuk fakültelerinin en büyük müşterisinin Adalet Bakanlığı olduğunun altını çizen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Hukuk eğitimi üniversitelerimize bırakılmayacak kadar önemli. Onun için Bakanlık olarak biz de hukuk eğitimine bir yerinden katkı verelim istiyoruz. Çünkü hukuk konusunda en büyük istihdamı Adalet Bakanlığı sağladığına göre bu alanda yaşanan sorunların birinci derecede muhatabı Adalet Bakanlığı, eksiklikleri en iyi gören ve bunların tamamlanması için neler yapılması gerektiğini, hayatın pratikleri arasında yaşayan bakanlık biziz.'
Bakan Bozdağ, bu doğrultuda hukuk eğitimi konusunda YÖK ile yeni dönemde yeni çalışmalar yapma kararı aldıklarını dile getirdi. Hukuk fakültesi dekanları ile bir araya geldiklerini aktaran Bozdağ, şunları dile getirdi:
'Türkiye'nin gelecekteki hukuk eğitiminin nasıl olması gerektiği, eğitim süresi, eğitim metodu, müfredat, müfredatın içerisindeki ayrıntılar dahil olmak üzere her konuyu enine boyuna tartışan bir bilim komisyonu oluşturduk. Hem dünyayı inceletiyoruz, başka ülkelerde nasıl eğitim veriliyor, hem Türkiyemizin tecrübelerini inceliyoruz, hem kendi ihtiyaçlarımızı değerlendiriyoruz. Bu çerçevede komisyonun ortaya koyacağı çalışmalar doğrultusunda önümüzdeki yıllarda hukuk eğitimi ile ilgili YÖK ile beraber çok önemli adımları hep beraber atacağız.'
- 'Türkçe bilmeyen hukukçularımız var'
Adalet Bakanı Bozdağ, yabancı dil kadar hukuk Türkçesine önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:
'Herkes İngilizceden bahsediyor, Almancadan bahsediyor, yabancı dilden bahsediyor. Ben Adalet Bakanı olarak Türkçeden bahsediyorum, Türkçe ihtiyacından bahsediyorum. Şu anda Türkiye'de Türkçe bilmeyen hukukçularımız var. Bizim hukuk Türkçesine ihtiyacımız var. İngilizce kadar hukuk Türkçesinin çok önemli olduğuna ve bu konuda hukuk fakültelerimizin yeni dersler oluşturması ve yeni anlayışlar geliştirmesi gerektiğine yürekten inanıyorum.'
Olaylarla ilgili hazırlanan iddianamelerin çok uzun olmasını eleştiren Bozdağ, Ergenekon, Balyoz gibi davalar için 16 bin 100 sayfalık mahkeme kararları çıktığını ifade etti.
'Bir karar ne kadar uzunsa o kadar yanlışı vardır demektir bu kararın. Yani yanlışı düzeltmek için gerekçe yazıyor, yazıyor yazıyor, çünkü kararı okuyanlar ikna olmayacak, ikna olmak için yaz da yaz. Bu Türkçenin kıtlığından, hukuk Türkçesini bilmemekten kaynaklanıyor.' diyen Bozdağ, bu açıdan hukuk Türkçesinin çok iyi öğretilmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı hukuk ve ceza ile ilgili kitapların anlamlı bir Türkçe dili kullandığını ve kendisinin de Türkçeyi geliştirmek için bu kitapları defalarca okuduğunu anlatan Bozdağ, hukuk Türkçesini iyi kullanan hem kitaplara hem de hukukçulara çok ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Bazı kitapların ve hukukçuların Türkçelerinin bozulduğunu ifade eden Bozdağ, 'İddianamelere, mahkeme kararlarına, yazışmalara baktığımızda ben hocalarıma buradan diyorum ki hukukun Türkçesine Allah için, Türkiye için, hukukumuz için çok çok önem vermemiz lazım.' ifadesini kullandı.
Yeni dönemde tüm hukuk fakültelerinin hukuk Türkçesine önem vermelerini isteyen Bozdağ, Osmanlıcanın seçmeli dersler arasında yer almasının hukuk Türkçesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Yeni ceza kanunu hazırlanırken hukuktaki kavramları Türkçeleştirme konusunda sorunlar yaşandığını aktaran Bekir Bozdağ, bu açıdan hukuk fakültelerinin yabancı dil öğretmesini önemsediğini ancak hukuk Türkçesini de aynı şekilde öğretilmesinin de önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Bozdağ, genç hukukçulara şöyle seslendi:
'Hukuk, herkesin bildiği bir alan, din gibi, tıp gibi. Herkes konuşur. 3 konuda çok konuşur, işte bunlardan biri de hukuk. Onun için herkesin konuştuğu konuda hukukçuların çok iyi, donanımlı olması fevkalade önemli. Herkesin bildiği konuda farkını ortaya koymak herkesten farklı bir donanıma mutlaka sahip olmayı gerektirir. Türkiye'de yargıya olan güvenin, adalete olan güvenin zayıflamış olmasının pek çok nedeni var ama nedenlerinden en önemlisi hukukçularımızın niteliğiyle alakalıdır. Verdikleri kararlar bu niteliklerin doğrudan sorumlusudur. Bu kararlar eğer isabet oranı yüksek kararlar olursa yargıdan memnuniyet de güven de o oranda artacaktır. Ama kararlar isabetli olmazsa memnuniyet de güven de zayıflayacaktır. Onun için bizim kararları isabetli olan hukukçulara, yargıçlara, savcılara, avukatlara çok ciddi ihtiyaçlarımız var.'
Adalet Bakanlığı olarak yeni sınav ilanının çıktığını, kasım ayında hakimlik, savcılık sınavının yapılacağını dile getiren Bozdağ, yaklaşık bin 500 hakim ve savcı alımı gerçekleştirileceğini belirtti.
Bakan Bozdağ, hakim ve savcı alımını daha da arttıracaklarını aktardı.
- 'Hala öğrenmeye devam ediyorum, öğrenmeye de devam edeceğim'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de törende aileler adına konuşma yaptı. Kızının mezuniyeti ve burada aileler adına konuşma yapacağı için heyecanlı olduğunu söyleyen Zeybekci, öğrencilerin eğitimine katkıda bulunan üniversite yönetimine, öğretim üyelerine ve ailelerine teşekkür etti.
Öğrencilere 'hukukçu adayları' diye seslenen Zeybekci, kendi hayatından örnekler vererek, hayat boyunca öğrenmenin devam ettiğini anlattı. Bir amelenin çocuğu olarak eğitimini tamamlayıp, yurt dışında İngilizce öğrendiğini, önemli firmalarda tecrübe sahibi olduğunu, Denizli Belediye Başkanlığı yaptığını, milletvekili olduğunu ve şimdi de Ekonomi Bakanı olarak görev yaptığını anlatan Zeybekci, 'Bildiğim tek birşey var, o da hiçbir şey bilmediğim. Hala öğrenmeye devam ediyorum, öğrenmeye de devam edeceğim.' diye konuştu.
Öğrencilere tüm yenilikleri takip etmeleri, kendilerini geliştirmeleri yönünde önerilerde bulunan Zeybekci, artık bir yabancı dil bilmenin sıradanlaştığını, 3-4 yabancı dil bilmek gerektiğini vurguladı.
Babasının kendisine verdiği öğüdü öğrencilere veren Zeybekci, 'Bir atletizm yarışmasına katılan tüm yarışmacılar yarışı bir şekilde tamamlayacak, önemli olan ilk üçte yer almak. Hayat bir yarış, ilk üçte olmak zorundasınız.' değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da üniversitelerin topluma önder olacak entelektüeller yetiştirdiğini belirterek, iyi bir eğitim almak, kariyer yapmak, iyi bir meslek sahibi olmanın yanında iyi bir evlat, iyi bir eş, iyi bir anne baba ve iyi bir insan olmanın çok önemli olduğuna işaret etti.
Türkiye'de bir ilk olarak yüzde 30 İngilizce eğitim veren Hukuk Fakültesini birincilikle bitiren Kezban Börekci, kendisine destek verenlere teşekkür etti.
Bakan Zeybekci, kızı Fatma Zeybekci ile iki öğrencinin daha diplomasını verdi. Diğer öğrencilerin diplomalarını almaları ve keplerini atmalarının ardından tören sona erdi.