Okullar İçin 'Pokemon Go' Uyarısı

Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Çakır, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan sonra şimdi de Avrupa’da yayılan artırılmış gerçeklik oyunu ‘Pokemon GO’ çılgınlığının Türkiye’de okulların açıldığında ciddi bir sorun olacağı uyarısında bulundu.

Okullar İçin 'Pokemon Go' Uyarısı
17 milyonun üzerinde öğrencinin bulunduğu Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fatih Projesi kapsamında dağıtımını sürdürdüğü tablet bilgisayarlar ile öğrencilerin derslerde, teneffüslerde ve okul çıkışı ‘Pokemon GO’ adlı oyuna girmeleri sonucu kazaların olabileceğini belirten Doç. Dr. Recep Çakır, “Yaz aylarında çocuklar, gençler belki vakit geçirmek için, eğlenmek için bu oyunu oynuyorlar ama okulların açıldığı zamanda bu durum çok ciddi bir sorun teşkil edebilir. Akıllı telefonlar belki okul zamanında okullara gelmeyebilir ama tablet bilgisayarlarda bu oyunlar indirilebilir, bu oyunlar kullanılabilirse okul zamanında artık hem öğretmenler, öğrenciler derslerde Pokemon avlayarak vakitlerini geçirebilirler. Bu da çok ciddi bir problem teşkil eder diye düşünmekteyim” dedi.

Amasya Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde de derslere giren Doç. Dr. Çakır, yaptıkları bir araştırmada Türkiye’deki lise 1. ve 2. sınıf öğrencilerinin yüzde 80’inin bilgisayar oyunu oynadıklarına değinerek, “ ‘Niye bilgisayar oyunu oynuyorsunuz?’ diye sorduğumuzda çoğu bize ‘vakit geçirmek için. Canım çok sıkılıyor. Arkadaşlarıma kendimi ispat etmek için’ yanıtını aldık. Bu ‘Pokemon Go’ oyununda da çocuklar aynı şekilde vakit geçirmek için, arkadaşlarına kendini ispat etmek için bu oyunu oynuyorlar” diye konuştu.

Okullarda dağıtılan tablet bilgisayarlarda bakanlığın izin vermediği sitelerden, izin vermediği sayfalara giriş yapılamadığını ancak çocukların farklı yöntemlerle ‘Pokemon Go’ tarzı bilgisayar oyunlarını oynayabileceklerini vurgulayan Çakır, “Dolayısıyla da bunun nasıl önüne geçilebilir konusunda gerçekten benim ciddi endişem var açıkçası. Çocuklara ‘sen bunu oynama’. ‘Yasak’ dediğin sürece bu daha fazla dikkat çekecek. Ne yapmak lazım? Burada aslında üniversitelere büyük işler düşüyor. Bu bilgisayar oyunları, bu tarz oyunlar eğitim sisteminde nasıl kullanılabilir bunu araştırmak lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA