11. Asya-Avrupa Toplantısı

İki gün sürecek toplantıda, başta Güney Çin Denizi olmak üzere güvenlik konularının öne çıkması bekleniyor.

11. Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da başlarken, zirveye İrlanda ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere 50'yi aşkın ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla dışişleri bakanları katılıyor.

Toplantının açılışında konuşan Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, katılımcılara teşekkür ederek, 'Küresel ekonominin üçte ikisini oluşturan ASEM üyelerinin liderleri olarak bugün başkent Ulanbator'da toplandık. Bu sene ASEM'in 20. yıl dönümü. Moğol devletinin kuruluşunun 810. yıl dönümü kutlamaları ile aynı tarihe rastlaması, zirveyi bizim için daha önemli kılıyor.' ifadesini kullandı.

Son dönemde öne çıkan güvenlik ve istikrar meselelerinin tartışılması planlanan toplantıya, Avrupa'dan 30, Asya'dan 21 ülke ve iki uluslararası organizasyon katılıyor.

Moğolistan Cumhurbaşkanı Elbegdorj'un başkanlık edeceği toplantının önde gelen katılımcıları arasında Çin Başbakanı Li Kıçiang, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Hindistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hamid Ensari, Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Sorumlusu Federica Mogherini bulunuyor.

Bu seneki toplantıya kabine değişikliği nedeniyle İngiltere'den katılım olmadı.

Zirvede Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesi'nin, Filipinler'in başvurusu üzerine görülen davada Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarının aleyhinde aldığı kararın gündeme gelmesi beklenirken, Pekin yönetiminin, meselenin tartışılmasını istemediği belirtiliyor. Filipinler Dışişleri Bakanı Perfecto Yasay'ın ise Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne dikkati çekeceği tahmin ediliyor.

Filipinler'in yanı sıra Vietnam ve Doğu Çin Denizi'nde benzer bir sorunla karşı karşıya olan Japonya'nın zirvede bu meseleleri gündeme getirmesi öngörülüyor.

Eski Singapur Başbakanı Goh Chok Tong'un girişimiyle ve Fransa'nın desteklediği Asya-Avrupa Toplantısı, ilk kez 1996 yılında Bangkok'ta yapıldı.

AB'nin 15, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nin (ASEAN) 10 üyesinin katılımıyla düzenlenen ilk toplantıların ardından Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkeler de her iki yılda bir farklı bir ülkede yapılan toplantılara temsilci gönderiyor.

Toplantıların 10'uncusu 2014'te Milano'da yapılmıştı.

Kaynak: AA