'Kaçakçılık' Özel Sektörün De Önemli Mücadele Alanı Oldu

Dünyada devletlerin tüm çabalarına rağmen yıllık 650 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kaçak ticaret pazarı, özel sektörün de önemli mücadele alanlarından birine dönüştü.

Dünyada devletlerin tüm çabalarına rağmen yıllık 650 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kaçak ticaret pazarı, özel sektörün de önemli mücadele alanlarından birine dönüştü. Kaçak ticaretle mücadele konusunda pek çok çalışmanın içinde yer alan Philip Morris International, “PMI Impact” adını verdiği girişimle, kaçakçılığı azaltmak için dünya çapında bir girişim başlattı. PMI, bu girişim için 100 milyon dolar bütçe ayırdı.

Girişimde, sağlanacak ilk fon desteği için “AB’de kaçakçılığı önleyecek fikirler” teması belirlendi. Bu tema çerçevesinde sigara kaçakçılığı ve bunun önlenmesine etki edebilecek her türlü proje değerlendirmeye alınacak. Projeler araştırma, eğitim ve bilinçlendirme ile eylem başlıkları altında gruplanacak. Ağırlıklı olarak hukuk ve kaçakçılıkla mücadele alanında çalışmış olan ve PMI’den bağımsız bir konsey, projeleri değerlendirecek. Projelere en az 100 bin dolar, en fazla 3 milyon dolar hibe desteği verilecek. Hibeden kamu, özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları yararlanabilecek. Devletin kararlı mücadelesine rağmen yüzde 13’te kemikleşen sigara kaçakçılığı sorunuyla baş etmeye çalışan Türkiye’deki kuruluşlar da “PMI Impact” girişimine başvurabilecek. Projeler için son başvuru tarihi 12 Eylül 2016.

PMI İcra Kurulu Başkanı André Calantzopoulos, girişimin hedefini şöyle açıkladı: “Kaçakçılıkla mücadele konusunda ilerleyebilmek için fikir, kaynak ve eylemlere ihtiyaç var. Bu yüzden “PMI Impact”ı başlattık. Çok önemli uzmanların bu çabamızı desteklemeyi kabul etmesi bizi son derece memnun etti ve geniş kapsamlı hibe başvurularını almayı büyük heyecanla bekliyoruz. PMI olarak, aynı zamanda, kendi tedarik zincirimizi denetlemeye ve kaçakçılıkla mücadele ile ilgili uluslararası protokolleri desteklemeye devam ediyoruz".
Kaynak: İHA