Ramazan Ayında Beslenmeye Dikkat

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Selma Öztürk, Ramazan ayının sene boyu devamlı çalışan ve hiç dinlenmeyen sindirim organlarının dinlenmesi için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. Öztürk, organlar ve vücut hücrelerinin kendini onarması, restore ve detoksifiye etmesi için bu ayın iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan Ayında Beslenmeye Dikkat
Ramazan ayında genelde iki öğünde vücudumuzun besin ihtiyacını karşıladığımıza değinen Öztürk, “17 saat gibi uzun süre açlık ve susuzluk metabolik faaliyetlerin işleyişini yavaşlatmaktadır. Ramazan da olması gereken öğün düzeni bu değildir. Mutlaka 2-3 öğün beslenilmelidir. Mutlaka sahur yapılmalıdır ve iftardan 2 saat sonra bir ara öğün yapılmalıdır” diye uyardı.

Öztürk, uzun yaz günlerinde oruç tutmanın zorluklarından bahsederken vücudun sıvı ihtiyacı konusunda da şunları söyledi:

“Ramazan ayında tüketmemiz gereken 2 litre suyun 1 litresini sahurda tüketmeliyiz. Sahurda çay içilmemelidir, çünkü her bitki çayının idrar söktürücü etkisi vardır. Sıvı tüketimi başta su, süt, ayran, cacık, şekersiz veya tatlandırıcı ile yapılmış komposto suları veya asidi azalsın diye bekletilmiş madensuyu içerek sıvı ihtiyacımızı ve aynı zamanda mineral ihtiyacımızı karşılamalıyız.”

Öztürk, Ramazan ayında sağlıklı sahur ve iftar menüleri içinde şu tavsiyelerde bulundu:

Sahur: 1 -2 kibrit kutusu kadar (az yağlı tuzu az ) peynir-30-60 gram, 1-2 adet yumurta (tok tutar, her gün yenilmeli), 2 - 4 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği 50 -100 gram, 3 tüm ceviz veya 11 adet çiğ badem, 3 adet kuru kayısı veya 3 adet hurma veya 1 avuç kuru üzüm koyu yeşil yapraklı sebzeler(tere, roka, dereotu, maydanoz vb.), domates, salatalık(sızma zeytinyağlı, limonlu ), su (1 lt.) veya şekersiz komposto suları veya şekersiz maden suyu (açıp bardağa boşaltıp yarım saat dinlendirip öyle için), 4 kaşık yoğurt (1 tatlı kaşığı yulaf kepeği veya chia tohumu veya keten tohumu veya çörekotu veya dereotu eklenebilir).

İftar: Su, 1-2 adet zeytin, 1 adet hurma veya 1 adet kuru kayısı, 1 kase çorba, küçük dilim pide.

İftarı açtıktan 15-20 dakika sonra: 1 porsiyon yumruk kadar ızgara et veya sebzeyle birlikte et (3-5 adet köfte veya 2 adet baget -derisiz veya 1 adet but -derisiz veya 1 adet -el kadar balık veya 1 adet ton balığı veya 5-7 kaşık etli kuru baklagil yemeği), 1 kase cacık veya 1 su bardağı kefir veya 3 kaşık yoğurt, 1 dilim kavun veya karpuz, mevsim salata (tere, roka, dereotu, domates, salatalık, marul vb.), (sızma zeytinyağlı) veya 3-5 çorba kaşığı sebze yemeği (etli, etsiz olabilir), 1 kase çorba veya 2 ince dilim tam tahıl ekmeği veya 2-3 kaşık bulgur pilavı veya integral (tam buğday unuyla yapılmış) makarna veya 1-3 adet biber veya kabak dolma veya 3 -5 adet yaprak sarma.
Kaynak: İHA