Osmanlı Geleneği 'Sadaka Taşı' Eyüp'te Yaşatılıyor

Eyüp Belediyesi Osmanlı Devleti döneminde yaygın olan “Sadaka Taşı” geleneğini yaşatıyor. İlçenin farklı noktalarına yerleştirilecek Sadaka Taşları’ndan ihtiyaç sahipleri yararlanacak.

Osmanlı Geleneği 'Sadaka Taşı' Eyüp'te Yaşatılıyor
Eyüp Belediyesi medeniyetimizin mihenk taşlarından biri olan sadaka geleneğini sürdürmek amacıyla gelirinin Sadakataşı Derneği üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı uygulamayı hayata geçiriyor. Bu bağlamda Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen "Fotoğraflarla Sadaka Taşları" sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, sadaka taşları ve Eyüp hakkında açıklamalarda bulundu.

Eyüp’ün çeşitli bölgelerine yerleştirilecek olan sadaka taşlarına herkesin istediği miktarda nakit bırakabileceği geçmişte kalan ve unutulmaya yüz tutmuş bu gelenekle Eyüp, asalet ve merhametin simgesi haline gelen Osmanlı Devleti’nden kalan kültürel mirası devam ettiriyor.

Konuşmasında iki yıldan beri gittiği her yerde Eyüp’ün bizi biz yapan değerleri barındırdığını, nitelikli ve zengin bir kültür mirası taşıdığını söylediğini dile getiren Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüp’ün medeniyetimizi tanımaya ve araştırmaya kalkışan herkesin ilk olarak gezip göreceği yerlerden biri olduğunu söyledi.



Başkan AydınEyüp ne müze konsepti gibidir ne de inkıtaya uğramış bir mirasın kalıntısı. Eyüp, tamamen canlı bir medeniyetin, yaşamaya devam eden bir kültürün yansımasıdır. Bu yüzden zenginliği ile bize adeta mükellefiyetler yükleyen bu mirasımızı, yaşayan değerler olarak halkımıza sunmak istedik. Sadakataşları rastlantı değil, kıymetli bir geleneğimiz ve inancımızdaki infak buyruğunun topluma yansımasıdır. Çabalarımızın bugüne denk gelmesi de rastlantı değildir. Çabalarımız bu minvade devam ederken bizi yalnız bırakmayan irili ufaklı kurumlar var ve Sadakataşı Derneği de bu kurumlardan bir tanesi. Hayırda buluşup yarışmanın Allah’ın bereketlendirdiği bir davranış olduğunu biliyoruz. Bu anlamda çabalarından dolayı Sadakataşı Derneği’ne teşekkür ediyoruz. Semtimiz Eyüp, inşallah çevresini aydınlatan ve bereketlendiren bir merkez olarak kalmaya devam edecek” dedi.

Sadaka taşını Peygamber Efendimiz Muhammed’in ’sağ elinizin verdiğini sol eliniz görmesin’ buyruğunu en iyi şekilde ortaya çıkışı olarak gören Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özadal ise, “Ecdadımızın yardımlaşma ve infak bilincinin yansıması olarak meydana çıkan bu gelenek alan elin hicaba, veren elin gurur ve riyaya kapılmaması için uygun görülmüş. Biz dernek olarak yardımlaşma ve dayanışma bilincini geliştirmek için bu gibi faaliyetler yapıyoruz. Bu anlamda bugün ilk somut adımımızı Ramazan ayında Eyüp’te yapmış bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Sadaka taşları Eyüp’e çok yakışacak” dedi.

EYÜP’ÜN 5 NOKTASINDA BULUNACAK

Sadakataşı Derneği Başkanı Özdal, Belediye Başkanı Remzi Aydın’a minyatür sadaka taşı hediye etti. Devamlı olarak Nişanca, Eyüp Sultan Cami içinde, Caferpaşa Medresesi’nde, Zal Mahmut Paşa Camisi’nde ve Piyer Loti’de 5 noktada yer alacak sadaka taşları, bayramdan sonra ise Eyüp Belediyesi tarafından çoğaltılarak Türkiye’nin birçok iline hediye olarak yollanacak. Genellikle 2 metre boyunda, silindir şeklinde şehir ve kasabalarda cami, çeşme ve hastane gibi işlek yerlerde olabildiği gibi, sadakayı alanın da verenin de kimsenin görmeyeceği tenha yerlere de koyulan taşlar bu açıdan asalet ve merhametin simgesi olarak kültürümüzde önemli bir yer kaplıyor.

İslam toplumlarında sosyal adaleti sağlamak ve yoksulluğun önüne geçmek için sürdürülen zekat ve sadaka aynı zamanda dünyevileşmeye geçit vermemek için gerçekleştirilen önemli bir uygulama. Osmanlı Devleti’nde yaşayan Müslüman ve Müslüman olmayan tebalar, derdini kimseye anlatamayan ihtiyaç sahibi insanlar, gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına para almaya gelir, parayı aldıktan sonra kalanını da kendisi gibi ihtiyacı olanlar için bırakırdı. Büyük ve asil ecdadımız, asaleti, fazileti ve hassasiyeti en güzel şekilde çözüme ulaştırmasının göstergesi olarak ortaya çıkan bu taşlar daha sonra sadaka taşı olarak anılmaya başlanmıştı. Unutulmuş bir geleneği yeniden işlevsel hale getirmek isteyen Eyüp Belediyesi, Eyüp’ün dışında da Türkiye genelindeki birçok ile sadaka taşı yaptırtıp göndermeyi planlıyor.
Kaynak: İHA