İtaltan Bilim İnsanları Başkan Ünver'i Ziyaret Etti

Kapadokya bölgesinin değişik merkezlerindeki kaya kiliselerinin restorasyonu ve konservasyonu çalışmalarını 7 yıldan beri yürüten İtalyan bilim insanları, 2014 yılında Nevşehir’de 11 mahalleyi içine alan bölgede keşfedilen dünyanın en büyük yeraltı şehrinin, bölgeye yeni bir yüz kazandıracağını ifade etti.

İtaltan Bilim İnsanları Başkan Ünver'i Ziyaret Etti
İtalya Tuscia Araştırma Üniversitesi Kültür Varlıklarını Araştırma Bölümü Ortaçağ Sanat Tarihi Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Maria Andaloro ile beraberindeki Öğretim Üyesi Paola Poglianı, Ortaçağ Sanat Tarihi Araştırma Görevlisi Giulia Bordi ve Sanat Tarihçi Chiara Bordinoi, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i makamında ziyaret etti.

Nevşehir Müze Müdürü Arkeolog Ertuğrul Murat Gülyaz ve Nevşehir Belediyesi’nin Nevşehir Kalesi civarında devam ettirilen arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarından sorumlu yöneticilerinin de hazır bulunduğu ziyarette konuşan İtalya Tuscia Araştırma Üniversitesi Kültür Varlıklarını Araştırma Bölümü Ortaçağ Sanat Tarihi Kürsüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Maria Andaloro , Nevşehir şehir merkezinde tüf kayalara oyulu böylesine eşsiz bir eski şehir yerleşiminin bulunabileceğini hiç tahmin etmediklerini dile getirdi. Bölgedeki sivil mimarlık örneklerinin yanı sıra kilise ve manastırın bölgeye kazandırılacak olmasının heyecanını taşıdıklarını kaydeden Prof.Dr. Maria Andaloro , böylesine bir kompleksi ortaya çıkardığı için Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e teşekkür etti. Nevşehir’in devasa bu köklü şehir yerleşimi ile yeni bir yüz kazanacağını dile getiren Prof.Dr. Maria Andaloro , çalışmalarla birlikte turizm gelişmişliğinin artacağını kaydetti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de, İtalya’dan gelen bilimsel heyetin , dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşiminde yaptığı incelemelerden dolayı teşekkür etti.

İnsanı var eden unsurlardan birinin merakı olduğunu vurgulayan Ünver, “Merak etmeyen insanın tarih kültürü olamaz, arkeolojik kültürü ve hatta yemek kültürü bile olamaz. Sizlerde merak ettiniz ve geldiniz, insanların merak edecekleri bir şeyleri keşfetmek, beni mutlu ediyor. Geçmiş yıllarda biz burada köklü bir kültürel değerlerin bulunduğunu söylediğimizde önceleri bazı kişiler yeraltına kazılmış bazı kilerlerin dışında hiçbir şeyin bulunmadığını söyleyerek gülüyorlardı. Halen devam eden arkeolojik araştırma ve temizleme çalışmalarında geldiğimiz bu noktada yine bazı kişiler bu bölgeyi kendilerine gezdiremediğimiz için bizlere kızıyorlar. Hepimiz aynı dünyada yaşıyoruz. Bu yaşamanın da bir gereği olarak benim, eski Roma ve Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum’ da bir hissem olduğuna inanıyor isem ,aynı şekilde sizlerin de buradaki değerler yönünde hisseniz olduğuna inanıyorum. Kültürel değerlerin de ancak yaşanılarak korunabileceğine inanıyorum. Bu etkili korumacılığı İtalya gerçekten çok iyi yerine getiriyor. Tarihi birikimleri yaşatarak koruyor. Bizlerde Nevşehir Kalesi civarındaki 11 mahalliyi içine alan bölgede ortaya çıkan dünyanın en büyük yeraltı şehir yerleşimini, yaşanabilir bir merkeze dönüştürmek istiyoruz. Bölgedeki bu köklü tarihi birikimleri, içerisinde konferans merkezi ve müze gibi sosyal yaşam dokularının bulunabileceği bir sosyal yaşam merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA