Anne Ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesi Çalıştayı Düzenlendi

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Anne ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesi İşbirliği Değerlendirme Çalıştayı Öğretmenler evi konferans salonda il genelinde branşlarında uzman olarak görev yapan 45 hekimin katılımıyla gerçekleşti.

Anne Ve Bebek Ölümlerinin Önlenmesi Çalıştayı Düzenlendi
Çalıştaya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Emre Karaahmetoğlu, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Recep Genç, Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli Doç. Dr. Cumhur Aydemir, Yrd Doç Dr. Sevil Uygun İlikhan, Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Açıkgöz, Yrd. Doç. Dr. Abdül Hamid Güler, Kamu Hastaneler Birliğine bağlı İl genelinde hastanelerde görev yapan Kadın ve çocuk hastalıkları uzmanları, Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı il ve ilçelerde görev yapan Toplum Sağlığı Himetleri Başkanlarının yanı sıra çok sayıda Aile Hekimleri katıldı.

Programın konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya. ’Gebelik süresince, doğum sırasında ve sonrasında sağlık hizmetlerine erişilebilirlik, sağlık hizmetlerinden faydalanma ve bu hizmetlerin kalitesi yanında anne ve anne ve baba adaylarının eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal koşullar anne ölümleri ile ilişkilidir. Bu özelliği ile anne ölümlerinin seviyesi çok boyutlu bir kalkınma göstergesi olarak kullanılmaktadır. Anne ölümleri gebelik, doğum, doğum sonrası 42 günlük süreçte meydana gelen kadın ölümlerini kapsamaktadır. 2009 yılında Türkiye anne ölüm hızı yüz binde 18,04 iken 2015 yılı Türkiye anne ölüm hızı yüz binde 13,7’ ye gerilemiştir. İlimizde 2014 ve 2015 yıllarında anne ölümü gerçekleşmemiştir. Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik Bakanlığımız tarafından konu ile ilgili çeşitli programlar yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye de bebek ölüm hızları son on yılda hızla düşerek 2007 yılında binde 29 iken, 2015 yılında binde 7,6 ya gerilemiştir. İlimizde ise 2007 yılında binde 15,3 iken 2015 yılında binde 4,5’e gerilemiştir. Bebek ve anne ölümlerine neden olduğu bilinen faktörlere yönelik programların sürdürülmesi, ölüme neden olan durumların tespit edilmesi, çözüme yönelik yeni programların hayata geçirilmesi, bebek ölümlerinin bu seviyelerden daha aşağılara düşürülmesinde önem arz etmektedir. Bu kapsamda yerel düzeyde bebek ölümlerinin nedenleri ile oluş biçimlerinin ayrıntılı olarak değerlendirileceği ve bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik yeni çalışmalar yapılacaktır" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA