Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

'(Anayasaya Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesi) Burada güçler ayrımı prensibine uygun bir şekilde Anayasa Mahkemesinin kararının ortaya çıktığı görülüyor. Bu açıdan da bizim açımızdan da Anayasa Mahkemesinin kararı yerindedir, doğrudur' 'Bundan sonra tabii artık dokunulmazlıkların kaldırılması ve tek tek bütün bu fezlekelerin mahkemelere intikali ile ilgili süreç geliyor' 'Bu süreçte artık söz Türkiye Büyük Millet Meclisinin ya da Anayasa Mahkemesi gibi bir üst yargı organının değil, söz bütünüyle her dosyayla ilgili o dosyanın gittiği mahkemeleri ilgilendiren durumdadır, yani söz artık mahkemelerindir'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anayasaya Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, 'Burada güçler ayrımı prensibine uygun bir şekilde Anayasa Mahkemesinin kararının ortaya çıktığı görülüyor. Bu açıdan da bizim açımızdan da Anayasa Mahkemesinin kararı yerindedir, doğrudur.' dedi.

Kurtulmuş, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Üsküp'te, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 'Bazı HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptal başvurusu Anayasaya Mahkemesi tarafından reddedildi. Nasıl değerlendirirsiniz?' sorusu üzerine Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesinin üst yargı organı olarak tamamıyla bağımsız bir şekilde kararını verdiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesinin bu kararla, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili kararına saygı duyduğunu da ortaya koyduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Zaten aksi olsaydı Anayasa Mahkemesi TBMM'nin yerine ve hatta TBMM'nin üzerine bir konumda kendisini konumlandırmış olurdu. Dolayısıyla burada da güçler ayrımı prensibine uygun bir şekilde Anayasa Mahkemesinin kararının ortaya çıktığı görülüyor. Bu açıdan da bizim açımızdan da Anayasa Mahkemesinin kararı yerindedir, doğrudur. Bundan sonra tabii artık dokunulmazlıkların kaldırılması ve tek tek bütün bu fezlekelerin mahkemelere intikali ile ilgili süreç geliyor. Bu süreçte artık söz Türkiye Büyük Millet Meclisinin ya da Anayasa Mahkemesi gibi bir üst yargı organının değil, söz bütünüyle her dosyayla ilgili o dosyanın gittiği mahkemeleri ilgilendiren durumdadır, yani söz artık mahkemelerindir. Burada TBMM üzerinde bir siyasi yük kalmamıştır, tamamıyla bundan sonra her dosyayı ayrı ayrı göreceğiz. Hangi dosyada kimin ne kadar suçlu ne kadar suçsuz olduğu ortaya çıkacak. Bağımsız yargı dosyalarla ilgili kararını vererek dokunulmazlıklar süreci ciddi bir şekilde artık sonlandırılmış olacak.'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Böylece hem kamuoyunun beklentisi hem TBMM'de ortaya çıkan siyasi kararın uygulanması hem de yargının tamamen bağımsız, kendi kodları içerisinde hareket ederek sonuçlandıracağı bir süreçle karşı karşıyayız. Ben bunun sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ediyorum.' dedi.

Ziyaretlerine ilişkin de Kurtulmuş, Üsküp'ün Balkanların en güzel şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Uluslararası Balkan Üniversitesinin mezuniyet töreni için Üsküp'e geldiğini anlatan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afrika programı dolayısıyla bu törene katılamadığını, Erdoğan'ın yerine törene kendisinin katılacağını kaydetti.

Kurtulmuş, akşam da buradaki siyasi yetkililer ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle resepsiyonda bir araya geleceklerini bildirdi.
Kaynak: AA