TİKA'dan Tiran'daki Veteriner Kliniğine Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tiran Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren veteriner kliniğine ekipman desteğinde bulundu.

TİKA'dan Tiran'daki Veteriner Kliniğine Ekipman Desteği
Veteriner kliniğinde gerçekleşen teslim törenine katılan TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin ve Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, gönüllü olarak çalışan Türk Veteriner Emre Aslan’dan kliniğin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

TİKA Tiran Koordinatörü Çetin, yaptığı açıklamada, kliniğin kendilerine destek talebinde bulunduğunu belirterek bu kapsamda en çok ihtiyaç duyulan tıbbi ekipman ve diğer malzemeler konusunda kendilerine destek sağladıklarını söyledi.

Tiran’da 10 bine yakın sokak köpeği olduğuna işaret eden Çetin, "Bu ciddi bir risk. Şimdiye kadar klinik açıldıktan sonra bin ila bin 500 köpeğin testleri, tedavileri yapıldı. Beş senelik bir proje ve beş sene içinde sokak köpekleri bir şekilde bu klinikten geçmiş olacak. Biz de desteklerimize devam edeceğiz" dedi.

Projenin sosyal yönü olan bir proje olduğunu kaydeden Çetin, "İş birliğimiz çok iyi düzeyde bundan sonra eğitimlerle devam edecek" diye konuştu.

Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile görüşüp klinikteki veterinerlerin çalışmalarına Ankara’daki merkezle işbirliği içerisinde devam etmelerini sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Klinik Müdürü Rudina Hoxha, yeni açılan kliniğe destek veren ilk donörün TİKA olduğunu belirterek yeni ekipmanlarla birlikte modern standartlarda hizmet verme şansı yakalayacaklarını söyledi.



Tiran Belediyesi ile Tüketiciyi Koruma Ajansı tarafından şubat ayında başlatılan projeyle Tiran’daki sokak köpekleri kısırlaştırılıyor ve aşılanıyor. Günde 15 operasyonun yapıldığı klinikte çalışmalar, belediye veterinerlerinin yanı sıra gönüllü veterinerler tarafından yürütülüyor. TİKA’nın sağladığı ekipman desteğiyle operasyon ve tedavi sayısının artacağı ve klinikte daha önceden mümkün olmayan ultrason ile muayene yapılabileceği bildirildi.

Öte yandan, sokak köpeklerinin tedavi edilerek kontrol altına alınması ve yaşam alanlarına tekrar bırakılmasının yanında hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların önlenmesi için de çalışmalar yürüten klinik, toplum sağlığın korunması için önemli bir merkez konumunda yer alıyor.
Kaynak: İHA