Duyarsız Vatandaş Kirletiyor

Samsun sahiline atılan çöpler denizde kirlilik oluştururken, belediye ve vatandaşlar bu kirliliğe sebep olan duyarsız vatandaşlara tepki gösteriyor.

Duyarsız Vatandaş Kirletiyor
Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar sayesinde Karadeniz’in en güzel sahillerinden ve yürüyüş yollarından birisi haline gelen Samsun sahillerinde bazı noktalarda duyarsız vatandaşların bıraktığı atıklar dikkat çekiyor. Özellikle liman içinde sahile ve denize atılan çekirdek kabukları, yiyecek ambalajları ve poşetler sonucu bazı yerlerde oluşan kirlilik hem Büyükşehir Belediyesi hem de duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Büyükşehir yetkilileri, insanları doğa konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

Sahile balık tutmaya gelen 50 yaşındaki Abdullah Şahin, “Biz buraya balık tutmaya geliyoruz. Temiz denizde temiz balık tutmak istiyoruz ama denize attığımız oltayla denizden poşet, pet şişe, çöp ve bez parçaları gibi şeyler çekiyoruz. Sahilde gezen, çekirdeğini yiyen, çöpünü sahile ya da denize atıyor. Balığa gelen arkadaşlar da balık tuttuktan sonra kullanmadığı eşyalarını denize atıp gidiyorlar. Böylece sahilimiz ve denizimiz kirleniyor. Vatandaşların doğaya karşı biraz daha saygılı olmalarını diliyorum” dedi.

Şehir dışından gelen insanların sahilin bu halini görmesinin şehir açısından iyi olmadığını vurgulayan 45 yaşındaki Ayhan Artuer, “Sahile ve denize çöp atarak doğayı kirletiyoruz. Bu denizin ve sahilin temiz tutulması gerekiyor. Şehrimize dışarıdan da turistler geliyor. Buraları böyle görmemeleri lazım. Sahilimizi ne kadar temiz tutarsak o kadar iyidir” diye konuştu.

Çevreyi kirleten vatandaşların anında cezalandırılması gerektiğini savunan 49 yaşındaki Ayhan Keskin, “Denizi ve sahili bu denli kirletmenin kanunlarda mutlaka cezası var ama cezaları uygulayacak birimler hep birlikte hareket etmeli. Bu sahilde yüzmek yasak ama bazı vatandaşlar yüzüyor. Buralara çöp atmak yasak ama cezalar pek uygulanmıyor. Görevliler, sahillerde daha çok gezerek vatandaşları çöp atma konusunda uyarması ve denetimlerini sıklaştırması lazım. Yabancı ülkelerde bu tarz suçlar anında cezalandırılıyor. Maalesef bizim ülkemizde böyle bir şey yok” şeklinde konuştu.

Sahili ve denizi en çok balıkçıların kirlettiğini iddia eden 62 yaşındaki balıkçı Sedat Uluer, “Ben de bir balıkçıyım. Ama bu sahili en çok kirleten de biz balıkçılardır. Bu kirliliğin yüzde 80’inin sebebini biz balıkçılar oluşturuyoruz. Balık tutmak için gelen vatandaşlar, sahilden ayrılırken çöplerini denize atıp gidiyorlar. Bir balıkçı olmama rağmen bunları söylüyorum ve bu sahilin durumundan çok rahatsızım. Her balıkçı benim gibi çöpünü toplayıp çöp kovalarına atsa sahilimiz ve denizimiz daha temiz olur” ifadelerini kullandı.

ÖNCEL: "TEMİZLİĞE HARCANAN PARA BAŞKA YERDE KULLANILABİLİR"

Liman içinde yapılan deniz ve kara temizleme çalışmasına büyük paralar harcadıklarını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, “Liman içinde ikazlarımız devamlı olarak sürüyor. Ancak birçok insan ellerindeki çöpleri hem denize hem de oradaki kayaların içerisine atıyorlar. Çekirdek kabukları da her tarafta başımızın belası oluyor. Büyükşehir Belediyesi olarak her sabah sahildeki çekirdekleri ve denizdeki pislikleri temizliyoruz. Deniz temizliğini, deniz temizleme aracı ve sandallarla yapıyoruz. Vatandaşlar yedikleri çekirdekleri ve ellerindeki çöpleri çöp kutusuna atmalılar. Bu temizlik işlemi için biz çok büyük miktarda para harcıyoruz. O işlere harcayacağımız paraları başka yerlerde kullanma imkanına da sahip olabilirdik. Orada bulunan balıkçılar da denizin kirlenmesine neden oluyor. Bütün 1 ekmeği denize atıyorlar. Balıklar onu yiyene kadar ekmek parçalanıp görüntü kirliği oluşturuyor. Bizim de bunları tekrar tekrar toplayıp temizlememiz gerekiyor. İnsanları doğa konusunda biraz daha bilinçlenmeye davet ediyorum” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA