Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması (2)

'(Terör örgütüyle ilişkili olduğu belirlenen belediye yöneticilerine ilişkin düzenleme) Şu anda terörle çok yoğun bir mücadele devam ediyor. Meclis kapanmadan bunun gündeme gelmesi en doğru yoldur' '(Meclis takvimi) Öyle görünüyor ki ramazanda devam edeceğiz, belki bir müddet daha, grupların arasındaki anlaşmaya göre temmuz ayında da çalışma devam eder, çıkması gereken yasalar çıkartılır'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terör örgütüyle ilişkili olduğu belirlenen belediye yöneticilerine ilişkin yasal düzenlemeye yönelik, 'Şu anda terörle çok yoğun bir mücadele devam ediyor. Meclis kapanmadan bunun gündeme gelmesi en doğru yoldur.' dedi.

Kurtulmuş, NTV televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Terör örgütüyle ilişkisi olduğu belirlenen belediye yöneticilerine yönelik atılması planlanan adımlara ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, şimdiye kadar terörle ilişkili olduğu tespit edilen çok sayıda belediye başkanı ve belediye meclis üyesi hakkında gözaltı, tutuklama, görevden el çektirme kararlarının alındığını anımsattı.

Belediye başkanlarının terör örgütleriyle ilişkili olmasını 'asla kabul edilemez' olarak nitelendiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

'Belediye başkanına bir seçmen neden oy verir? Yollar, parklar, oyun alanları yapsın, o belediyenin hizmetlerini görsün diye verir. Ama siz bu hizmetlerin hiçbirini yapmayacaksınız, o şehirleri daha güzelleştirmek için size milletin verdiği oylarla yerel yönetimlerin başına geçeceksiniz ama ondan sonra çukur kazanlara belediye araçlarıyla onlara hizmet edeceksiniz. Elinizdeki imkanlarla taşeron firmalar üzerinden örgüt elemanlarını işe alacaksınız, ihaleler üzerinden de dağa kaynaklar aktaracaksınız. Bunlar kabul edilecek şeyler değil. Dolayısıyla bunlarla ilgili zaten mevcut mevzuatımız da açıktır ama gerektiğinde Maliye Bakanlığı müfettişleri, mülkiye müfettişleri, ilgili bakanlıklardan müfettişler Başbakanlığın denetiminde, kontrolünde müşterek herhangi bir belediyeye gider incelerler ve orada yasa dışı birtakım hususlar varsa bunlar tespit edilir ve bunlarla ilgili soruşturmalar sürdürülür. Neticesinde de gerekli tedbir ortaya konulur. Bu kapsamda öyle görünüyor ki yeni birtakım yasal düzenlemeler de gerekebilir.'

Kurtulmuş, söz konusu yasal düzenlemeleri konuştuklarını belirterek, 'Olgunlaştığı zaman bunları da Meclis'e getirip yasalaşmasını sağlayacağız.' diye konuştu.

'Maddi kaynakları kullanma yetkilerinin alınması şeklinde mi olacak' denilmesi üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 'Bir suistimal varsa, yani örgüt elemanlarını işe alıyorsa ya da örgüte müzahir birtakım şirketler oluşturup onların üzerinden verdikleri paralarla örgüte maddi destekler sağlıyorsa herhalde buna seyirci kalınacak değildir. Eğer belediye başkanları yasal olarak görevden alınıyorsa onların yerine bu görev sürecektir, bu görev sürdürülecektir. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler de yapılır.' ifadesini kullandı.

Söz konusu düzenlemenin Meclis kapanmadan önce gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, 'Büyük ihtimalle. Çünkü şu anda terörle çok yoğun bir mücadele devam ediyor. Meclis kapanmadan bunun gündeme gelmesi en doğru yoldur. Bir an evvel ne yapılacağının bilinmesi, zaten şu andaki mevcut yasal düzenlemelerle de bazı tedbirler alınabilir. Bunları daha süratlendirmek, süreci daha etkin hale getirmek için yasal değişiklikler gerekirse kapanmadan Meclis biz bunları gündeme getiririz.' yanıtını verdi.

- 'Keşke bunu yapabilseydik'

Meclis'in ne zaman tatile gireceği, yazın çalışıp çalışmayacağı sorulan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Öyle görünüyor ki biraz daha çalışılacak. Bütün Meclis'e çok teşekkür ediyoruz, çok yoğun bir mesai harcıyor arkadaşlar. Keşke Meclis İçtüzüğünü en başından değiştirmek mümkün olsaydı, Meclis'te hem muhalefetin daha etkin muhalefet yapması hem de yasaların daha süratli şekilde çıkmasını sağlayacak zemin ortaya çıksaydı. Yani Meclis İçtüzüğüyle ilgili diyelim ki öyle bir imkan verseydi ki yasalar ilgili komisyonlarda uzun uzun konuşulup, Meclis'te de bir müddet konuşulur ama sonuçta usul tartışmalarının, grup öneri tartışmalarının çok vakit aldığı, sabahlara kadar Meclis'in meşgul edildiği bir ortam değil de bu tartışmalar yapıldıktan sonra örneğin bazı günler diyelim ki haftanın 1-2 günü sadece oylamaya ayrılıp, müzakereler bittikten sonra, hızlı bir şekilde Meclis'in çalışması sağlanabilir. Keşke bunu yapabilseydik.'

Kurtulmuş bu düzenlemenin ekime kalacağını belirterek, 'Dolayısıyla burada Meclis'teki partilerin grup başkanları, başkanvekilleriyle anlaşarak gruplar arasındaki uzlaşmayla Meclis'in daha verimli çalıştırılması, daha az tartışmalı bir zeminin olması, tabii ki maddeler hakkında bütün muhalefet partileri kendi görüşlerini söyleyecek, o tartışma olacak, onu kastetmiyorum ama lüzumsuz engellemelerle, tartışmalarla, sataşmalarla, hakaretlerle Meclis'in gündeminin işgal edilmesi değil gerçekten Türkiye'de işlerin daha etkili yönetilmesi için çıkması gereken yasaların bir an evvel çıkmasını ümit ederiz.' diye konuştu.

Yazın çalışmanın çok kolay olmadığını dile getiren Kurtulmuş, 'Ayrıca milletvekillerinin her birinin kendi seçim bölgesiyle ilgili işleri, oradaki insanların beklentileri var. Ama öyle görünüyor ki ramazanda devam edeceğiz, belki bir müddet daha, grupların arasındaki anlaşmaya göre temmuz ayında da çalışma devam eder, çıkması gereken yasalar çıkartılır ondan sonra da yeni dönemde de Meclis yeniden 'Bismillah' diyerek çalışmalarına başlar.' dedi

(Sürecek)
Kaynak: AA