Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Oda Tv’nin Augustus Tapınağı’na iş makineleri girdiği haberi üzerine, "Oda Tv diye bir internet sitesi var. Özellikle iktidar ve Melih Gökçek hakkında asılsız haber yapmayı, iftira atmayı gazetecilik sanıyor" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Açıklaması
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Oda Tv adlı internet haber sitesinde, “Ankara, Hacıbayram’daki Hacıbayram Camisi ile yan yana olan Augustus Tapınağı’na iş makineleri girdi. Oda Tv, tarihi mirasın yıkım anını görüntüledi” başlıklarıyla verilen haberi yalanlayarak Twitter’dan tepki gösterdi.

Gökçek, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarında konuya ilişkin, “Oda Tv diye bir internet sitesi var. Özellikle iktidar ve Melih Gökçek hakkında asılsız haber yapmayı, iftira atmayı gazetecilik sanıyor” diye tepki göstererek, şöyle devam etti:

"Bugün utanmadan, rezilce, kepaze bir haber yaparak Hacıbayram’da Augustus tapınağına iş makineleri soktuğumuzu yazmış. Şu iftira dolu haberin manşetine ve fotoğraflarına bakın. Nerede Augustus tapınağı basın cellatları? Evet Türkiye bu olayı konuşacak. Nedir bu olay Oda Tv’nin basın ahlakını kenara bırakıp ahlaksızca yaptığı bir haberi konuşacak. Oda Tv ispat edin. Gidin Augustus’un gece yıkılan yerlerini fotoğraflayın. İspat edemezseniz özür dileyin. Tabii basın onuruna sahipseniz. Bekliyorum. Yalan haber yapan Oda Tv ya ispat et ya özür dile. Bekliyorum."

"AUGUSTUS TAPINAĞINA KESİNLİKLE BİR MÜDAHALE SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise Augustus tapınağının Hacı Bayram Camii’nin doğu yönünde kaldığı, sur duvarı restorasyon çalışmasının ise Augustus Tapınağının tam aksi tarafında caminin batı kısmında kaldığı belirtilerek bu restorasyon çalışmasının da yıkılmakta olan sur duvarlarının insanların can güvenliğinin sağlanması amacıyla Koruma Kurulu kararıyla yapıldığı ifade edildi.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Hacıbayram Cami’nin yanındaki sur duvarı restorasyon çalışmalarının Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.06.2016 tarihli izni doğrultusunda sürdüğü belirtilerek, "Koruma Bölge Kurulu kararında Hacıbayram Veli Cami çevresinde bulunan Şehit Keskin Sokağı üzerinde yer alan tarihi sur duvarına yönelik ’İstinat Duvarı Projesi’nin 2863 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı kapsamında uygunluğu onaylandı ve proje doğrultusunda ilgili Belediye denetiminde yapılmasına karar verildi.

Hacıbayram Sur Duvarı’nın bir kısmı 09.01.2015 tarihinde ani bir çökme sonucu yıkıldı, Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu ivedilikle Koruma Bölge Kurulu’na iletti ve Koruma Bölge Kurulu’nca 13.01.2015 tarih ve 1195 Sayılı Kurul kararı ile gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve Sur Duvarına yapılacak müdahalelere ilişkin de Koruma Bölge Kurulu’na bir Rölöve ve Restorasyon projesi Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Koruma Bölge Kurulu’nca 24.08.2015 tarih ve 1539 Sayılı Karar ile Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’nca hazırlanan rölöve ve restorasyon projesinin ise 2863 Sayılı Kanun kapsamında uygun olduğuna ve onaylanmasına karar verilmişti. Bunun üzerine de Sur duvarının restorasyonu için çalışmalar başlatılmıştı. Augustus Tapınağı ile ilgili herhangi bir çalışma ancak bu tapınakla ilgili oluşturulan bir üst kurulun kararıyla yapılabilir, bunun dışında Augustus Tapınağı’na kesinlikle bir müdahale söz konusu olamaz" denildi.
Kaynak: İHA