'Tahşiyecilere Kumpas' Davası

'FETÖ/PDY'nin Tahşiyecilere kumpas kurduğu' iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 18. duruşması başladı

'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Tahşiyecilere kumpas kurduğu' iddiasıyla aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı davanın 18. duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 10 tutuklu sanık ile başka suçtan tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar katıldı. Müştekilerden Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mustafa Kaplan ve Bünyamin Ateş de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, müştekilerin dinlenilmesiyle ilgili mahkemenin bir planlama yapmasını ve böylece müştekilere sorulacak soruların hazırlanabileceğini belirterek, kendilerine planlamadan sonra makul süre verilmesini istedi.

Tutuklu sanık Ali Fuat Yılmazer, haklarındaki iddiaların konuşularak açığa çıkabileceğini belirterek, hakkında çok sayıda kovuşturma ve soruşturma olduğu için delilleri incelemeye yeterince fırsat bulamadığını ifade etti.

Yılmazer, 'Müştekilerin anlatımına göre, polis dışında başkaları tarafından bu gruba tezgah kurulduğu izlenimi edindim. Böyle bir kumpas varsa gerçeğin ortaya çıkarılması gerekir. Lehime veya aleyhime fark etmez, gerçeği ortaya çıkaracak ne varsa duruşmada konuşulsun istiyorum.' dedi.

Beyanı sorulan bazı sanık avukatları da delilleri incelemek ve savunmalarını hazırlayabilmek için kendilerine makul süre verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, müştekilerin dinlenilmesiyle ilgili bir planlama yapılması ve sanık avukatlarına makul süre verilmesi talepleriyle ilgili değerlendirme yapmak üzere duruşmaya bir süre ara verdi.

- Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bir numaralı sanık Fetullah Gülen ile tutuklu sanıklardan Karaca, 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek'le suçlanırken, diğer 31 sanığın 'silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Gülen ve Karaca'nın, 'silahlı terör örgütünü yönetme' suçundan 15 ila 22 yıl 6 ay, zincirleme şekilde 'resmi belgede sahtecilik'ten 4 yıl 10,5 ay ila 22 yıl ve zincirleme şekilde 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçundan 1 yıl 10,5 ay ila 10 yıl 6 ay olmak üzere toplam 21 yıl 9 ay ila 55'er yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Ayrıca eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer'in, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 9 yıl ila 21 yıl, Tufan Ergüder'in, 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile zincirleme şekilde 'resmi belgede sahtecilik' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 14 yıl 3 ay ila 47 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması isteniyor.

Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile zincirleme şekilde 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 14 yıl 3 aydan 47 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Mutlu Ekizoğlu'nun da 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

İddianamede, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaslan, Kazım Aksoy, Ali Cihan, Mehmet Ali Doğan, Recep Güleç, Mustafa Altunbulak, Çetin Öztürk, Rıfat Aslan, Erdem Kısa, Halit Akbulut, Yakup Ergün, Ufuk Yıldırım, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanık'ın da yer aldığı 26 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma', zincirleme şekilde 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' ve 'delil uydurarak iftirada bulunma' suçlarından 7,5 ila 47,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Kaynak: AA