Nazım Hikmet, Yenimahalle'de Destan Yazdı

Yenimahalle Belediyesi, Nazım Hikmet Ran’ın 53’üncü ölüm yıldönümü anısına, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Devlet Çok Sesli Korosu ile "Nazım Hikmet Destanı" adlı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Nazım Hikmet, Yenimahalle'de Destan Yazdı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün de destekçisi olduğu etkinlik, Nazım Hikmet’in anısını ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla halkın hizmetine sunulan Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

NAZIMIN ŞİİRLERİ OPERADA CAN BULDU

Nazım’ın birbirinden güzel şiirleriyle bestelenmiş eserlerin operayla harmanlandığı geceye, çok sayıda vatandaşın yanı sıra Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, CHP milletvekilleri, Yenimahalle İlçe Başkanı Ahmet Meşe, İlçe Yönetimi, Başkan Vekili Mehmet Kartal, Başkan Yardımcısı Başar Bal, meclis üyeleri ve muhtarlar da katıldı.

Ünlü Besteci Muammer Sun’un “Nazım Hikmet Destanı” başlıklı eseri dünyaca ünlü Orkestra Şefi Gürer Aykal ve Koro Şefi Cem-i Can Deliorman eşliğinde sergilenirken, solistler Ayhan Uştuk ve Nurdan Küçükekmekçi performanslarıyla vatandaşlardan tam puan aldı. Konser sonunda ayakta alkışlanan orkestra seyircilerle birlikte İzmir Marşı’nı söyledi.



HAYALİ, ÇINAR AĞACININ DİBİNE GÖMÜLMEKTİ

Program sonunda Aykal’a teşekkür plaketi takdim eden Başkan Yaşar, Nazım Hikmet’in Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük şairlerinden biri olduğunu söyledi.

Yaşar, “Nazım Hikmet’i anlatmak için ne söylersek söyleyelim onun eşsiz edebiyatını, kişiliğini vurgulamakta yetersiz kalacaktır. Zira kendisi normal, sıradan bir insanın sayfalarca yazsa da anlatamayacağı şeyleri tek bir cümleyle anlatabilen büyük bir şairdir. Bugün dünya çapında tanınan, eserleri onlarca dile çevrilen Nazım Hikmet, ne yazık ki pek çok değerimizle aynı akıbete uğramıştır. Yaşarken, hak ettiği değeri görmediği gibi ömrü memleket hapishanelerinde, mahkemelerde geçmiş, sürgün edilmiş, memleketinden kovulmuş, yetmemiş vatan hainliğiyle suçlanmış, vatandaşlıktan atılmış, anarşist, komünist, isyancı olarak nitelendirilmiştir. Hep o özlemini ve hasretini çektiği bir köyde çınar ağacının dibine gömülmeyi hayal ederek ölmüş, yaban topraklara gömülmüştür” dedi.

“BİR İNSAN DÜŞÜNELİM Kİ BUGÜN 114 YAŞINDA OLSUN”

Sözlerine devam eden Yaşar, “Bir insan düşünelim ki bugün 114 yaşında olsun. Yaşadığı ömrü kısa, yaşatılan ömrü uzun olsun. Onun yazdığı şiirlerden korkanlar tarihin karanlık sayfalarına gömülürken o, adı her geçtiğinde yeniden doğsun yeniden dirilsin. Ülkemiz tüm renkleri ile değerleriyle güzel. Renkleri azalttığımızda tatsız tuzsuz bir vatan olur Türkiye. Bu coğrafyayı vatan kabul eden herkes değerlidir, eşittir ve kıymetlidir. Ortak değerlerimizdir bizi birbirimize bağlayan; vatan gibi, bayrak gibi, Atatürk gibi, Cumhuriyet gibi ve Nazım gibi” diye konuştu.

(BC-CO-Y)
Kaynak: İHA