Erdoğan Açıklaması 'Milyonlarca İnsanın Dramına Bunlar Duyarsız Kalıyorlar'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin tam manasıyla hedefine ulaşabilmesi için uygulama gerektiğini belirterek, “Verilen sözler ne kadar yerine geliyor göreceğiz. İmkanı kısıtlı ülkeler mülteci ve göç sorunuyla yüzleşirken, zengin batılı ülkeler rahatlarından taviz vermek istemiyor, milyonlarca insanın dramına bunlar duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standartlıktır, iki yüzlülüktür. Buna rıza gösteremeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmenin ardından Kenyatta ile ortak basın toplantısında açıklamada bulundu. Erdoğan, 135 kadar iş adamı ile Kenya’ya geldiğini ifade ederek, Kenya ile Afrika’daki stratejik ortaklığın güçlendirilmesi arzusu içinde olduğunu ifade etti.

Erdoğan, “Kenya’nın bağımsızlığı için dönüm noktası olan 1 Haziran 1963’ün yıl dönümü Madaraka Günü vesilesiyle Kenya halkına tebriklerimi sunuyorum. Kenya, bölgesinin istikrar ve refahı için gayret gösteren ve hızla gelişen, bölgesinde söz sahibi olan bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda daha da ileriye götürmenin gayreti içinde olacağız. Türkiye ve Kenya yer aldıkları bölgelerde aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Bu bakımından tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz birçok konu var. Bunları gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde ele aldık” dedi.

“35 YILDIR BİZLER TERÖR ÖRGÜTÜYLE BİR MÜCADELENİN İÇİNDEYİZ”

Doğu Afrika’nın istikrarının Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu amaçla son 5 yıldır bölgedeki ortaklarımızla beraber Somali’yi yeniden ayağa kaldırmaya gayret ediyoruz. Bu katkılar sadece Somali’nin geleceği için önemli değildir. Aynı zamanda Kenya’nın ve Doğu Afrika’nın istikrarı bakımından da önemlidir. 35 yıldır bizler terör örgütüyle bir mücadelenin içindeyiz. Bugüne kadar terör örgütünün saldırıları neticesinde yaklaşık 40 bin vatandaşımızı kaybetmiş vaziyetteyiz. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya’nın yanında olacağız. Bu alandaki işbirliğimizi ilerletmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

“MİLYONLARCA İNSANIN DRAMINA BUNLAR DUYARSIZ KALIYORLAR”

3 milyon Suriyeli mülteciye kapılarını açan Türkiye’nin Kenya’yı en iyi anlayacak ülke olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kenya gibi biz de bu konuda uluslararası toplumun çok daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geçen hafta BM ile düzenlediğimiz ilk Dünya İnsani Zirvesi bu anlamda attığımız kritik adımlardan birisidir. Bu zirve bu sorunun tüm paydaşlarını ilk kez aynı çatı altında buluşturmuştur. Tabi zirvenin tam manasıyla hedefine ulaşabilmesi için söz yeterli değil, uygulama gerekiyor. Verilen sözler ne kadar yerine geliyor göreceğiz. İmkanı kısıtlı ülkeler mülteci ve göç sorunuyla yüzleşirken, zengin batılı ülkeler rahatlarından taviz vermek istemiyor Milyonlarca insanın dramına bunlar duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standartlıktır, iki yüzlülüktür. Buna rıza gösteremeyiz. Mülteci ve göç krizi hepimizi derinden etkiliyor. İnsanları göç etmeye zorlayan sebepleri yok etmeden yani bataklığı kurutmadan bu soruna kalıcı çözüm bulamayız. Örneğin Suriye ile alakalı olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderleriyle şunu konuştuk. Gelin Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge ilan edelim. Bu bölgeyi aynı zamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim. Çünkü bu insanların korkudan sıyrılması lazım, bu insanları çadırlardan kurtaralım, kamplardan kurtaralım. Ege Denizi’nde, Akdeniz’de boğulmaktan kurtaralım. Hepsi şunu söyledi.

Güzel. Ama bunu nasıl koruyacağız. Kıbrıs’ı ikiye böldüğünüz Yeşil Hat ilan ettiniz. Meksika-ABD arasında aynı şekilde bu tür hatlar ilan ettiniz. Orada nasıl yaptıysak burada da yapalım. Dert başka. Bunun için özellikle bu dünyada adalet sadece bilelim ki 5-10 ülkeye değil. Tüm insanlığa lazım.”

“EN KISA ZAMANDA BU TİCARET HACMİMİZİ 1 MİLYON DOLARA ÇIKARALIM”

Türkiye’nin Doğu Afrika’nın istikrarı için Kenya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu kaydeden Erdoğan, “İkili ticaret hacmi 144 milyon dolar. Bugün sayın başkana bir öneride bulundum. Önümüze bir hedef koyalım. En kısa zamanda bu ticaret hacmimizi 1 milyon dolara çıkaralım. Bunu yapabilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum” dedi.

Erdoğan, iş adamlarının sektörel bazda görüşmelerini yaptıklarını belirterek, “Çifte vergilendirilme anlaşması önemli, tercihli ticaret anlaşması önemli. Sayın Başkan da ’çalışmayı bugünden başlatalım’ dedi.

Ağustos ayında misafirim olacak ve imza atılmış olacak” ifadelerini kullandı.

“TÜRK EXIM BANK OLARAK DA GEREKLİ DESTEĞİ KENDİLERİNE VERECEĞİZ”

“Bugün 3 anlaşma imzalandı” diyen Erdoğan açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Türk EXIM Bank olarak da gerekli desteği kendilerine vereceğiz. Gerek raylı sistemde, gerek eğitimde, gerek sağlıkta birçok adımları beraber atabiliriz. Enerji alanında birçok adımları birlikte atabiliriz.”

THY’nin en çok ulaşan firma olduğunu belirten Erdoğan, Kenya içinde de bazı adımları atmasının mümkün olacağını ve durumun da Kenya-Türkiye halklarının kaynaşmasına yardımcı olacağını belirti.

“6 VİLAYETE TRAKTÖR HİBESİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Erdoğan, “TİKA’nın Nairobi’deki ofisi eğitim, sağlık kadın ve gençlere meslek edinme konularında önemli projelere imza atıyor. Bu çabalarımızın son örneği bundan 2 hafta önce sel felaketinden etkilenen Kajiado bölgesine yaptığımız yardımdır. Bugün Kenya’daki 6 vilayetin kırsal kalkınmalarını desteklemek üzere traktör hibesini gerçekleştiriyoruz. Sayın cumhurbaşkanı ile aramızdaki ilişkileri çok daha sık bir şekilde devam ettirmekten yanayız. Ziyaretimin ilişkilerimiz için bir dönüm noktası olmasını niyet ediyorum. Kenya ve Afrika’nın aydınlık geleceğine inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA