CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger Açıklaması

'(ABD'deki Rıza Sarraf davası) İçeride bir yargısal sürecin başlaması gerekir. İçeride yargısal süreç başlamadığı sürece biz o ABD mahkemelerinde alınmış kararların hepsine karşı savunmasız ve müeyyidelerle karşı karşıya kalacağız, bu çok büyük bir tehlike'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, iş adamı Rıza Sarraf'ın New York'ta tutuklu yargılanmasına ilişkin, 'İçeride bir yargısal sürecin başlaması gerekir. İçeride yargısal süreç başlamadığı sürece, biz o ABD mahkemelerinde alınmış kararların hepsine karşı savunmasız ve müeyyidelerle karşı karşıya kalacağız. Bu, çok büyük bir tehlike.' dedi.

Aksünger, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ABD'de görülen Rıza Sarraf davasının Türkiye için önemli sonuçlar doğuracağını savundu.

Ülkeyi yönetenlerin söz konusu davaya hassasiyet göstermesi gerektiğini ifade eden Aksünger, ancak ülkenin başındakilerin burada görülen davanın 'Türkiye'yi ilgilendirmediğini' söylediğini aktardı.

Aksünger, 'Ama ne yazık ki her geçen gün Amerikan mahkeme salonlarında Türkiye'nin adı, Türkiye'yi yönetenlerin adı ve bunların etrafındakilerin adları durmadan şüpheli sıfatıyla dillendirilmeye başlandı.' diye konuştu.

Davanın nereye gideceğinin ve bundan sonraki süreçte neler yaşanacağının önemli olduğunu dile getiren Aksünger, 'Ülkeyi yöneten arkadaşların çok ciddi bir sorumsuzluk içerisinde olduğunu görüyoruz. Konunun Türkiye'yi ilgilendirmesi açısından önümüzdeki süreç bence çok ciddi sorunlar getirecek. Hem siyasi hem ekonomik anlamda bizi bekleyen önemli riskler var.' ifadesini kullandı.

Türkiye'de kişiler bir kenara konulduğunda, bankacılık sistemi ve bankalarla ilgili konuların, Amerikan mahkeme salonlarında 'terörün finansmanı', 'kara para finansmanı noktasında' konuşulduğunu iddia eden Aksünger, bunun ne anlama geldiğinin de ülkeyi yönetenler tarafından anlaşılmadığını öne sürdü.

-'Bizim istemediğimiz senaryolardan biri'

Aksünger, '6 bankanın, özellikle bunun 12'ye kadar çıkabileceği söylenen bankaların, eğer bu iddianın altı doldurulduğunda başına gelebilme imkanı olan yaptırımlar ve riskler, bu ülkeyi geri dönülmez sıkıntılar içine sokacaktır. Dışarıyla irtibatımızı kesebilecek kadar büyür riskler vardır ve bu bizim gerçekten de istemediğimiz senaryolardan bir tanesi.' diye konuştu.

MİT'in Başbakanlığa 18 Nisan 2013'te gönderdiğini belirttiği bir raporda Sarraf odaklı konulardan bahsedildiğini, bugün ABD mahkemelerinde konuşulan konuların anlatıldığını öne süren Aksünger, 'Bununla ilgili kılını kıpırdatmayan arkadaşlar müsterih mi? İkincisi TBMM'de verilmiş soruşturma komisyonu açılmasına yönelik bir teklif var. 76 AKP milletvekilinin imza attığı teklif. Onlara soruyorum, kendileri müsterih mi oylamayı yaparken? Rıza Sarraf'ın ifade vermesini engelleyenler müsterih mi?' dedi.

'İktidardakilerin kendi siyasi ikballeri açısından bu davayı umursamadığını' öne süren Aksünger, şu değerlendirmeleri yaptı:

'Ülkenin yaşayacağı sıkıntılar açısından neden tedbir almıyorsunuz? Şöyle bir çıkmazları var, tedbir alır müdahil olurlarsa mutlaka kurban vermeleri gerekecek. Vermezlerse önümüzdeki süreçte hangi şantaj konusuysa kim kimle restleşecekse kimin kime neyi vereceği tartışılacak gibi görünüyor. ABD ne isteyecek? Türkiye'de kendi ikballeri açısından bazı arkadaşlar Türkiye'nin menfaatine olmayacak hangi konuyu tahsis edecekler. Acaba Güneydoğu'daki konularla ilgili mi? İran'daki, Suriye'deki konularla ilgili mi? Biz uyarıyoruz; bu işle ilgili olarak gerekli bütün girişimleri yapmak zorundasınız. Yapmazsanız önümüzdeki süreçte bankacılık sisteminin çökme ihtimali var ve arkasından bu ülkedeki sosyal yaşamın, ekonomik yaşamın çok büyük bir riske girme ihtimali var. Tehlikenin farkında mısınız? Kendi ikballeri açısından bunu yapanlara sesleniyorum. İnanılmaz bir çöküşü başlatabilirsiniz. Orada savcının iddianameyi her gün şişirdiği bir konu var.'

- 'Türkiye'den çekilme zorunda bırakıldı'

Aksünger, tüm bunlar yaşanırken, dünyanın e-ticarette aracılık olarak en büyük şirketlerinden birinin 'Türkiye'den çekilme' veya 'faaliyetlerini durdurma zorunda bırakıldığını' söyledi.

Dünyada 200 milyar dolarlık bir hacim yöneten söz konusu firmanın, sadece Afganistan, Pakistan, İran, Irak, Gabon, Sudan, Suriye, Lübnan, Liberya, Bangladeş, Zimbabve ve Fildişi'nde olmadığını dile getiren Aksünger, buna şimdi Türkiye'nin eklendiğini bildirdi.

Türkiye'de e-ticaretle uğraşan 5 bin firmanın bu şirketle çalıştığını belirten Aksünger, yaşananların ilginç olduğunu ve irdelenmesi gerektiğini dile getirdi.

Aksünger, 'Hükümetin kurban vermesi gerekebilir dediniz. Buradaki kastınız nedir? Eski bakanları mı kastettiniz?' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

'Yüzlerce kişinin içerisinde dört bakanın üç tanesinin özellikle olduğunu zaten düşünüyorum. Ama bunun sadece bakanlarla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bankacılık sektörü içinde suistimal edilmiş konular var. Oralardan da bazı konular çıkacaktır. İçeride bir yargısal sürecin başlaması gerekir. İçeride yargısal süreç başlamadığı sürece biz o ABD mahkemelerinde alınmış kararların hepsine karşı savunmasız ve müeyyidelerle karşı karşıya kalacağız, bu çok büyük bir tehlike. Türkiye'ye gelebilecek olan yabancı paralar, Türkiye'deki yabancı para konusu... Bunların hepsiyle ilgili çok ciddi sıkıntı olur.'

Kaynak: AA