Turizm sektörü, daha fazla destek istedi

Sektör, konaklamada yüzde 8, hizmetlerde yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 5’e çekilmesini, vergi ödemelerinin ertelenmesini, memura tatil teşviki verilmesini istedi

Turizm sektörü, daha fazla destek istedi
Bölge ülkelerindeki istikrarsızlıklar, artan terör eylemleri ve Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle zor günler yaşayan turizm sektörü, destek için devletin kapısını çaldı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyetinde yer alan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sektörün taleplerini bir rapor halinde önceki gün gerçekleşen görüşmede Başbakan Binali Yıldırım’a iletti. Ulusoy, taleplerin not edildiğini, sektöre ilişkin yeni bir adımın atılması gerektiğini söyledi. Turizm sektörünün hükümetten beklediği adımlar arasında vergi indirim talebi öne çıktı. Sektör Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve sosyal güvenlik priminde indirim istedi. Başbakan’a sunulan raporda halen konaklamada yüzde 8, diğer hizmetlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’nin yüzde 5’e indirilerek tek bir oran olarak uygulanması istendi.

‘VERGİ VE PRİM ÖDEMELERİ ERTELENSİN’
Turizmcilerin önerileri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesine sahip işletmelerin 2016 yılında tahakkuk eden tüm vergilerinin faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi de bulunuyor. 2016 yılı için bakanlıktan işletme belgesi sahibi tüm işletmelerde çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işveren payının devlet tarafından karşılanması ve bu işletmelerin ve 4B statüsünde çalışan rehberlerin prim ödemelerinin faizsiz olarak asgari bir yıl ertelenmesi de pakette yer alıyor. Turizm taşımacılığında kullanılan yakıttan ÖTV alınmaması da öneriler arasında.

‘CHARTER DESTEĞİ ARTIRILSIN’
Turizmciler Türkiye’ye turist getiren seyahat acentelerine 1 Nisan-31 Ağustos 2016 arasında verilecek 6 bin ABD doları tutarındaki charter desteğinin de yıl sonuna kadar uzatılmasını; Ortadoğu-İran pazarlarında hareketliliği artırmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da destek kapsamına alınmasını istiyor. Daha önce 1 Nisan-31 Mayıs olarak belirlenen destek süresi 9 Haziran’da 31 Ağustos’a kadar uzatılmıştı. Bu girişimle turizm sektörüne 900 milyon TL destek sağlanacağı hesaplanmıştı. Desteğin kasım ayına kadar uzatılabileceği ifade edilmişti.

‘MEMURLAR TATİL YAPMAYA ÖZENDİRİLSİN’
Turizmcilerin önerileri arasında kamu çalışanlarının yurtiçinde tatil yapmaya teşvik edilmesi de yer alıyor. İşte turizmcilerin talepleri:
-Hali hazırda konaklamada yüzde 8, diğer hizmetlerde yüzde 18 olan KDV yüzde 5’e indirilsin. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesine sahip işletmelerin 2016 yılında tahakkuk eden tüm vergileri faizsiz olarak bir yıl ertelensin.
-Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmasın.
-Charter desteği genişletilsin.
-Yenikapı miting alanı kruvaziyer limanı olsun.
-A Grubu seyahat acentelerine getirdikleri turist başına en az 20 Euro destek sağlansın.

YURTDIŞI İÇİN ÇALIŞMA VAR
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurtdışındaki Türklerin Türkiye’de tatil yapması için çalıştıklarını söyledi.

‘ÖZEL ÇALIŞMA YAKINDA AÇIKLANACAK’
Başbakan Binali Yıldırım, çarşamba günü öğlen saatlerinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve beraberindeki heyet ile görüştü. Toplantıda turizm sektörünün sorunları ele alındı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Başbakan Yıldırım’ın turizm alanına yönelik hazırlanan özel çalışmayı yakında açıklayacağını bildirdi.