Ramazanda Hazımsızlık Ve Sindirim Problemleri

Bitlis Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyhan Topçu, Ramazan ayında uzun süre açlığa bağlı olarak hazımsızlık ve sindirim problemlerinin meydana gelebileceğini söyledi.

Ramazanda Hazımsızlık Ve Sindirim Problemleri
Topçu, Ramazan ayıyla ilgili olarak önerilerde bulunarak, sindirim problemlerini en aza indirmek için azar azar ve sık beslenme ilkesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sahuru kahvaltı ve ara öğünden oluşacak şekilde, iftarda ise hafif çorbayla başlanması gerektiğini ifade eden Topçu, “10 dakika ara verdikten sonra iftarımızı tüketiyoruz. 2 saat sonra meyve ya da sütlü tatlıdan oluşan bir ara öğün yapabiliriz. İftar ve Sahur arasında 2-2,5 litre kadar su tüketmeye çalışınız. Ekmek çeşidi olarak kepekli, çavdar, yulaflı ekmek tüketiniz. Çiğ yenilebilecek sebze ve meyveleri kabuklarını soymadan tüketiniz. İftar sahur arasında 5 bardak açık siyah çaydan fazlasını ve diğer kahve gibi kafeinli içeceklerden uzak durunuz. Meyve suyunun tazesi olsa bile posasını tüketmek için meyvenin kendisini tüketmekte fayda vardır. Gaz şikayetiniz yok ise kuru baklagil tüketimini arttırınız. haftada 2 kez kuru baklagil tüketmeye gayret gösteriniz. Kuru kayısı, kuru incir ve kuru mürdüm eriği gibi meyveler bağırsak hareketini artıracağı için tercih edilmelidir. Ramazan boyunca muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini azaltacağı için tüketilmemelidir. Salatalarınızı yağlayarak tüketmek faydalı olacaktır. Sucuk, salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, kokoreç, ciğer gibi sakatatları tüketmeyiniz. Yemeklerinizde zeytinyağı, fındık, soya veya mısır özü yağı tercih edin. Margarin, tereyağı ve iç yağı gibi katı yağ tüketmeyiniz” dedi.

Kaynak: İHA