İlkel Dönemlerden Gelen Sağlıklı Yapı Açıklaması Kerpiç

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Bahçe Ve Çiçek Festivali” için yapılan kerpiç standının teknik danışmanlığını ve inşaat yönetimini, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Bilge Işık yaptı.

İlkel Dönemlerden Gelen Sağlıklı Yapı Açıklaması Kerpiç
Akmerkez önünde görücüye çıkan projede kerpiç yapının, sağlıklı iç mekân, enerji tasarrufu, uzun ömürlü malzeme, depreme güvenli yapı, teknolojik ve hızlı inşaat gibi olan avantajları vurgulandı.

“TEKRARDAN DOĞAL YAPIYA”

İAÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Bilge Işık, kerpiç yapıyı “Bahçe Ve Çiçek Festivali” kapsamında inşa ettiklerini belirterek, kerpiç yapının avantajlarından bahsetti. Sanayileşmenin başlamasıyla gıdanın endüstrileştiğini ve insanların yoğurttan, sütten ve daha birçok şeyden zarar görmeye başladıkları gibi yapıların da sanayileşmiş olan kısımlarından zarar görmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Işık, “Tekrardan doğal yapıya dönebilmeleri için biz de onları kerpiç yapıya teşvik ediyoruz” dedi.

“KERPİÇ YAPI SAĞLIKLI”

Kerpiç yapıların iç iklimi en iyi sağlayan yapılar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Işık, “Sanayi ürünü olmadığı için ekonomikliği ön plana çıkaramayız ancak sağlıklı olmasını ön plana çıkarabiliriz keza buna çok ihtiyacımız var. Bizim belirli şartlarda biyolojik olarak yaşama standartlarımız var. Bunları sağlamak için ya giyiniyoruz ya da mekanların içerisine yerleşiyoruz. Mekanların da iç iklim olarak bizim sağlığımızı koruyabilmeleri lazım. Kerpiç yapılar da iç iklimi en iyi sağlayan yapılar oluyor. Kerpiç yapı denildiği zaman en çok endişe edilen deprem güvenliği ise mimar ve mühendis eliyle yapıldığı takdirde sorun olmaktan çıkıyor” şeklinde konuştu.

“YAPILAŞMANIN EN İLKEL DÖNEMLERİNDEN GELEN KERPİÇ”

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, kerpiç yapının günümüz teknolojisiyle harmanlanarak kullanılabileceğinin altını çizerek, “Bu çalışma Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Bahçe Ve Çiçek Festivali kapsamında gerçekleştirildi.

Sevgili Bilge Hocamız, kerpiç yapılar konusunda çok süredir devam eden çalışmalarını daha da geliştirerek üniversitemiz bünyesine devam ettiriyor. Yapılaşmanın en ilkel dönemlerinden itibaren kullanılan kerpiç, artık bir sanayi ürünü haline getirilerek bugünkü teknolojiyle birleştirilip modern insanın kullanabileceği bir noktaya ulaştırıldı” dedi.

Prof. Dr. İzmirli, son olarak “Bu etkinliğe bizleri de dahil edip bu yapıyı kamuoyuyla paylaşma fırsatını bizlere tanıdığı için ettiği için Beşiktaş Belediyesi’ne teşekkür ederiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA