Darbe Mağduru Askerler İade-İ İtibar Bekliyor

Resen Emekliler Derneği (RE-DER) Başkanı Süleyman Göncü, darbe dönemlerinde ikili ve üçlü kararnamelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen askerlerin, ailelerinin karşısına onurlu bir şekilde çıkmak için iade-i itibar istediklerini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden darbe dönemlerinde ikili ve üçlü kararnamelerle ihraç edildiklerini iddia eden RE-DER Başkanı Süleyman Göncü, “12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 darbe dönemlerinde darbe sevdalısı cuntacı kadrolar tarafından haklarımızda hiçbir mahkeme kararı olmaksızın sudan bahanelerle keyfi hapis cezaları, kasten düşük sicil notları ve akabinde ’disiplinsiz’ ilan edilerek ikili ve üçlü kararnameler ile sosyal güvencesiz olarak, şerefimiz ve onurumuzla taşıdığımız üniformalarımız üzerimizden çıkartılarak, peygamber ocağı TSK’dan tasfiye edildik” diyerek, darbe mağdurlarına itibarlarının teslim edileceği yasal düzenlemeyi beklediklerini söyledi.



2011 tarihinde yapılan referandumun ardından YAŞ kararlarının yargıya açılmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa yapılan bir uygulama ile YAŞ kararlarıyla ordudan atılan bin 555 kişinin iade-i itibarlarına kavuştuklarının altını çizen Göncü, bu uygulamanın ardından kendilerinin de Milli Savunma Bakanlığı’na başvurduklarını, fakat ret cevabı aldıklarını belirtti.

Göncü, “Ret gerekçesi, bizlerin YAŞ kararlarıyla değil, kararnameler yoluyla TSK’dan ilişiğimizin kesildiği, yargı yolu açık olması sebebiyle adı geçen kanun maddesinden faydalanamayacağımız şeklinde oldu. Kurum bizlere ‘yargı yolu açık-kapalı’ diye bir bildirimde bulunmadığı gibi, yargı yolu olarak gösterilen askeri yargıya müracaat eden arkadaşlarımız ise ‘yargılama giderleri’ adı altında idari para cezalarına çarptırıldı” dedi.

“EVLATLARIMIZIN KARŞISINA ONURUMUZ VE ŞEREFİMİZLE ÇIKMAK İSTİYORUZ”

Kararnamelerle tasfiye edilenlerin mağduriyetlerinin katlanarak devam ettiğini kaydeden Göncü, “Hükümetimiz içinde bulunduğumuz durumu ve haksızlığa uğratıldığımızı kabul etmiş, giderilmesi yönünde fikir beyan etmiştir. TSK’dan darbe dönemlerinde yapılan tasfiyelerin sadece YAŞ marifetiyle değil, kamuoyundan gizlenerek ikili ve üçlü kararnamelerle yapıldığı, kararname mağdurları olarak bizlerin mağduriyetlerinin hala devam ettiği TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu raporlarına geçmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da devam eden bu zulmün sonlandırılması yönünde iradeleri oluşmuş, hükümetimizin yoğun gündemi nedeniyle henüz TBMM’ye ulaşmamıştır. Bizler vatanımıza, devletimize karşı suçlu olmadık, olmayacağız. Bu günlere kadar tevekkül ile geldik. Ancak yaşarken itibarlarımızı almış olarak ana, baba ve evlatlarımızın karşısına onurumuz ve şerefimizle çıkmak istiyoruz” diye konuştu.

Ergenekon, Balyoz, Sarıkız, Ayışığı gibi darbe oluşumları ve casusluk planlarının içinde olmadıkları için tasfiye edildiklerinin altını çizen Göncü, “İade-i itibar yasasının gündeme geldiği bu günlerde bu tür planların ve yapılanmaların içinde olmadığımız için, inançlarımız ve ailelerimizin yaşam tarzı bahane edilerek, düzmece suçlamalarla TSK’dan tasfiye edilen bizler, ‘darbelerle hesaplaşacağız’ söylemi ile politikalar geliştiren, darbe anayasasının tümünün çöpe atılacağını beyan eden hükümetimizden askeri vesayetin izleri silinmiş yepyeni bir anayasa beklerken, 1970, 1980 ve 28 Şubat darbelerini de içine alacak şekilde mesleklerinden edilmiş, ailesi ile birlikte bir ömür boyu cezalandırılma yoluna gidilmiş darbe mağdurlarının da iade-i itibarlarının teslim edileceği yasal düzenlemeyi görmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA