Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi Genel Kurulda

CHP Grup Başkanvekili Özel: 'Bu kanunu getiriyorsunuz ve kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye fatura edilmesini kanun maddesi yapıyorsunuz. Yargı kararına karşı yürütme de yasama da bunu yapamaz. Bunu yaptığınız takdirde Anayasa'yı ihlal suçunu işlersiniz'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, iktidarın yasal düzenleme ile elektrik kullanım ücretlerindeki kayıp ve kaçak bedellerinin tüketiciye fatura edilmesini kanun maddesi haline getirdiğini belirterek, 'Yargı kararına karşı yürütme de yasama da bunu yapamaz. Bunu yaptığınız takdirde Anayasa'yı ihlal suçunu işlersiniz.' dedi.

TBMM Genel Kurulunda Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Görüşmelerin başında söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürerek, görüşülmeden ilgili komisyona iade edilmesini istedi.

Özel, teklifin temel kanun olarak görüşülmesinin de yanlış olduğunu savundu.

Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi de teklifin komisyonda görüşüldüğünü ve gerekli süreçleri tamamlayarak Genel Kurul aşamasına geldiğini, İçtüzük gereği bu aşamada, Başkanlık Divanının yapabileceği herhangi bir tasarruf bulunmadığını söyledi.

İçtüzük'ün ilgili maddeleri hakkında bilgi veren Hamzaçebi, Anayasa'ya aykırılık konusunda değerlendirme yapacak olanın teklifin görüşüldüğü esas komisyon olduğuna, komisyona geri çekme yetkisinin de esas komisyon ya da Hükümette bulunduğuna işaret etti.

Hamzaçebi, iddiasında ısrar eden Özel'in talebi üzerine usul tartışması açtı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis Başkanvekili'nin tutumunun doğru olduğunu belirterek, İçtüzük ve teamüllerin bu tutumu gerektirdiğini kaydetti. Teklifin komisyon raporundaki muhalefet şerhinden bölümler de okuyan Elitaş, Genel Kurulda da herkesin görüşlerini aktarma imkanı olduğunu hatırlattı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de yasama ve yürütme organlarının yargı kararlarına uymak zorunda olduğunu vurgulayarak, elektrik kullanım ücretlerindeki kayıp ve kaçak bedellerinin vatandaşlardan tahsil edilemeyeceğine ilişkin çok sayıda yargı kararı bulunduğunu dile getirdi.

Söz konusu teklifle kayıp kaçak bedelinin elektrik kullanım bedelini ödeyen vatandaşlara yansıtılacağını, bunun da yargı kararını tanımamak ve Anayasa'ya aykırı bir düzenleme yapmak olduğunu savunan Özel, şöyle konuştu:

'Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararı, dağıtım şirketlerinin takip ve tahsil etmekle yükümlü olduğu kayıp kaçak elektrik bedelini, borcunu düzenli ödeyen tüketiciye yüklemesinin Anayasa'ya ve yasalar ile hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunun altını çiziyor. Bu karardan sonra siz, bu kanunu getiriyorsunuz ve kayıp kaçak bedellerinin tüketiciye fatura edilmesini kanun maddesi yapıyorsunuz. Yargı kararına karşı yürütme de yasama da bunu yapamaz. Bunu yaptığınız takdirde Anayasa'yı ihlal suçunu işlersiniz.'

- 'Yargıtay kararının uygulanmaması için kanun çıkarıyorsunuz'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da 'Mahkeme kararlarını değiştirmek için Anayasa'ya karşı bir hile uygulamak suretiyle bu kanunu değiştiriyorsunuz. Kanunlar Anayasa'ya aykırı olamaz. Bu düzenleme ile kayıp kaçak bedellerine ilişkin Yargıtay kararının uygulanmaması için kanun çıkarmaya zorluyorsunuz.' şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise teklifin temel yasa olarak görüşülemeyeceğini, aynı zamanda Anayasa'ya aykırılık taşıdığını savunarak, 'Yargı yoluyla kazanılan hakları bu yasa, geri almaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Usul tartışması kapsamında yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Hamzaçebi, tutumunda değişiklik olmadığını belirterek, birleşime ara verdi.

Aranın ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.
Kaynak: AA