Kırgızistan'da Zafer Bayramı Kutlaması

CumhurbaşkanıAtambayev:'Zafer uğruna hayatını, sağlığını ve gençliğini feda eden baba ve dedelerimizi her zaman hatırlayacağız'.

Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyasını mağlup etmesinin 71'nci yıl dönümü, Kırgızistan'ın genelinde resmi törenlerle kutlandı.

Nazi Almanyasına karşı zaferi simgeleyen ve Sovyet cephesinde 1941-1945 yıllarında hayatını kaybeden Kırgızistanlı askerler için yapılan Zafer Meydanı'nda düzenlenen resmi tören, İkinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ve milli marşın okunmasıyla başladı.

Kutlama törenine, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Meclis Başkanı Çınıbay Tursunbekov, Başbakan Sooronbay Ceenbekov, Yüksek Mahkeme Başkanı Aynaş Tokbayeva, Genelkurmay Başkanı Janıbek Kaparov, Bişkek Belediye Başkanı Albek İbrağimov, eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, bakanlar, yabancı misyon temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Atambayev törende yaptığı konuşmada, 'Zafer uğruna hayatını, sağlığını ve gençliğini feda eden baba ve dedelerimizi her zaman hatırlayacağız.' dedi.

İkinci Dünya Savaşı döneminde Kırgız topraklarına yerleştirilen Rusları, 'mülteci' olarak nitelendiren Atambayev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Savaş döneminde Rusya’dan tahliye edilen yüzbinlerce mülteciye Kırgızistan sahip çıktı. Son ekmeğimizi ve kıyafetlerimizi onlarla paylaştık. Birçok mülteci burasını vatan olarak kabul etti. Yetim ve öksüzler yeni velilerini buldu. Ben bunu kardeş Rusya’ya hatırlatmak istiyorum. Çünkü ne yazık ki, son günlerde Kırgızistan vatandaşları Rusya’da dazlakların saldırısına uğradı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından yüzbinlerce Kırgız, Rusya’da çalışmak zorunda kaldı. Onlar bedava aş ve barınak istemiyor. Ailelerini geçindirmek için orada para kazanmak zorundalar. Aynı zamanda Rusya ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Savaş döneminde Kırgızların Rusya’dan tahliye edilen mültecilere gösterdikleri saygıyı, bugün Ruslardan bekleme konusunda haklılar.'

Konuşmaların ardından geçit töreni yapıldı. Zafer Meydanı'nda kurulan çadırlarda gazilere yemekler ikram edilirken konserler düzenledi. Resmi kutlama törenin ardından meydandaki vatandaşlar 'Sönmez Ateş'e çiçek bıraktı. Ülke genelinde kutlamalar çerçevesinde binlerce vatandaşın, savaşta hayatını kaybedenlerin resimlerini taşındığı “Ölümsüz Alay” geçidi düzenlendi.
Kaynak: AA