'Tersine Kaynaştırma'yla Geleceğe Hazırlanıyorlar

Siirt'te özel eğitim gerektiren çocuklara yönelik açılan Abdulkerim Kuzu Özel Eğitim Anaokulunda, Tersine Kaynaştırma Programı kapsamında normal bireylerin de eğitim görmesi sağlanıyor Okul müdürü Acar: 'Bu model, özel eğitim gerektiren bireylerin normal gelişim gösteren bireyler ve aileleri tarafından kabullenmelerini sağlamaktadır' Öğrenci velilerinden Berkcan: 'Oğlum, algısı kapalı ve çok hiperaktif bir çocuktu. Çocuklarla oyun oynamasını hiç bilmiyordu. Buraya gelince sakinleşmeye başladı'

FECRİ BARLIK - Abdulkerim Kuzu Özel Eğitim Anaokulunda özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar, 'Tersine Kaynaştırma Programı'yla geleceğe hazırlıyor.

Toplumsal Gelişim Merkezince (TOGEM) özel eğitim gerektiren bireylere yönelik yapılan ve geçen yıl hizmet vermeye başlayan anaokulunda gelişimini normal sürdüren bireyler de eğitim görüyor.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüsamettin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte özel eğitim gerektiren bireylere yönelik ilk ve ortaokul ile mesleki eğitim seviyelerinde okulların bulunduğunu anımsattı. Şahin, bunlara anaokulunun eklenmesiyle her kademedeki özel eğitime cevap verebilecek bir konuma geldiklerini dile getirdi.

Kaynaştırma kapsamında daha önce özel eğitim gerektiren bireylerin normal okullara gönderildiğine dikkati çeken Şahin, Abdulkerim Kuzu Özel Eğitim Anaokulunda ise tam tersi bir uygulamanın yapıldığını belirtti.

Şahin, özel eğitim gerektiren çocukların gelişimlerini normal sürdüren bireylerle aynı okulda eğitim almasının ve sosyal etkinlikler gerçekleştirmesinin onların gelişimlerine önemli katkı sağladığını söyledi.

- 'Daha kalıcı bir şekilde öğreniyorlar'

Abdulkerim Kuzu Özel Eğitim Anaokulu Müdürü Abdullah Acar da 10 öğretmenin görev yaptığı okulda 37 ay ile 66 ay yaş aralığı arasında 20'si normal toplam 38 çocuğa eğitim verdiklerini bildirdi.

Tersine kaynaştırma modeli kapsamında gelişimini normal sürdüren çocuklar için iki, özel eğitim gerektirenler için de dört sınıflarının bulunduğunu aktaran Acar, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu modeldeki amacımız, normal bireylerin özel eğitim okullarında özel eğitim gerektiren bireylerle kaynaştırılmasını sağlamaktır. Bu model, özel eğitim gerektiren bireylerin normal gelişim gösteren bireyler ve aileleri tarafından kabullenmeleri sağlamaktadır. Bununla beraber özel bireylerin bağımsız yaşama becerilerini daha kalıcı bir şekilde öğrenmelerine ve topluma entegre olmalarına katkı sağlıyor.'

Özel eğitim gerektiren bireyleri okullarına beklediklerini söyleyen Acar, 'Okulumuzda bedensel engelli bireylere yönelik rampa ve asansör bulunuyor. Bütün bireylerin eğitim alabileceği bir yapıya sahiptir. Burada iki bireysel eğitim odası, etkinlik odası ve oldukça geniş ve bağımsız bir yemekhanesi bulunmaktadır. ' dedi.

- 'Oğlumun algısı açıldı'

Velilerden Hatice Berkcan, beş yaşındaki oğlu Abuzer Samet'in iki aydır geldiği okulda önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.

Oğlunda kısa süreye rağmen olumlu yönde hızlı bir gelişme gözlemlediklerini belirten Berkcan, 'Oğlum, algısı kapalı ve çok hiperaktifti. Çocuklarla oyun oynamasını hiç bilmiyordu. Buraya gelince sakinleşmeye başladı. Algısı açıldı ve artık komutları alabiliyor. Okulun merdivenlerinin fiziki yapısı uygun olduğu için yürümesinde de oldukça faydasını gördük. Okulda arkadaşlarıyla da birlikte oynamayı çok güzel beceriyor.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA