Tüketiciler Birliği Şubeler Buluşması

Birlik Genel Başkanı Şahin: 'En geç 6 ay içinde karar vermesi gereken bir hakem heyetinin 16 ayda karar verdiğini görürsek yavaş çalışan ve geç işleyen bir sistem aklımıza geliyor ve bundan dolayı da kaplumbağa terbiyecisi tablosu hediye edeceğiz'.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, hakem heyeti kararlarının bazı istisnalar dışında geciktiğini öne sürerek, 'En geç 6 ay içinde karar vermesi gereken bir hakem heyetinin 16 ayda karar verdiğini görürsek yavaş çalışan ve geç işleyen bir sistem aklımıza geliyor ve bundan dolayı da kaplumbağa terbiyecisi tablosu hediye edeceğiz.' dedi.

Şahin, Nevşehir'in Kozaklı ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen 'Tüketiciler Birliği Şubeler Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de başta bankacılık sektörü olmak üzere zincir mağazalar ve piyasaya hakim satıcı ve sağlayıcıların orantısız güç uyguladığını, anayasal hakları ihlal ederek tüketiciyi mağdur ettiğini savundu.

Bu alandaki hak ihlallerinin 'seyredildiğini' ileri süren Şahin, süreçte devreye girmeye çalışan birliğin mağdur vatandaşın yanında olmaya devam edeceğini vurguladı.

Tüketicilerin çağrı merkezleri aracılığıyla mağdur edildiğine defalarca şahit olduklarını ancak son dönemde çağrı merkezi gibi çalışan hukuk ofislerinin de insanları mağdur ettiğini dile getiren Şahin, bundan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Hak arama sürecinde maddi kolaylıktan dolayı en kolay müracat yeri olarak hakem heyetleri ve kaymakamlıkların görüldüğüne dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

'Hakem heyetleri, bazı istisnaları bir tarafa bırakırsak çok geç karar vermelerinden dolayı tüketicinin güveni noktasında sıkıntı oluşturmaya başladı. Hakem heyetlerinin karar verme süreci kanunen 6 aydır ve bu süre içinde karar vermek zorundadırlar fakat bu süre artık çok ciddiye alınmıyor. Karar verme süreci kanunla belirlenen sürenin iki hatta dört katına kadar çıkartılabiliyor. Biz de buna tepki gösterip eleştirmek için geç karar veren hakem heyetlerine kaplumbağa terbiyecisi tablosu hediye edeceğiz. Bu taktir değil eleştiri anlamında ödül. En geç 6 ay içinde karar vermesi gereken bir hakem heyetinin 16 ayda karar verdiğini görürsek yavaş çalışan ve geç işleyen bir sistem aklımıza geliyor ve bundan dolayı da kaplumbağa terbiyecisi tablosu hediye edeceğiz.'

Şahin, Osman Hamdi'nin de bu tabloyu Osmanlı'nın son zamanlarında bürokrasinin hantallığını resmetmek için yaptığını anımsattı.

- İlk hediye Kepez Kaymakamlığına

Bu kapsamda ilk hediyenin Antalya'nın Kepez ilçesinin kaymakamlığına verileceğini kaydeden Şahin, kaymakamlığın tüketici haklarıyla ilgili bir konuda 16 ayda karar vererek bu ödülü hak ettiği kanaatini dile getirdi.

Gelecek hafta Kepez Kaymakamlığından randevu talep edip ziyarete gideceklerini ve hediye edecekleri tabloyu duvarda görme isteğini ileteceklerini belirten Şahin, 'Gayet medeni bir eleştiride bulunduğumuzu düşünüyoruz. Yasaların hiçe sayıldığı noktada yetkililerin yasaları ciddiye alması gerektiğine inanıyoruz.' dedi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Can da, tüketici haklarının anayasa tarafından devlete yüklenmiş görevlerin somutlaştırılmış hali olduğunu söyledi.
Kaynak: AA