Teknolojik Oyunlara Karşı Zeka Oyunları

Eskişehir’de, eskiden sokaklarda oynanan oyunların yerini teknolojik oyunların alması üzerine çocukların bağımlılığını gören ve bu yüzden Zeka ve Akıl Oyunları mağazasını açan Ali Arı, ilk yılını geride bıraktı.

Teknolojik Oyunlara Karşı Zeka Oyunları
Mesleği öğretmen olan Ali Arı tarafından açılan mağazada çocukların ve yetişkinlerin zeka gelişimine yönelik binlerce oyunu mağazasında bulunduruyor. Eskiden sokaklarda oynanan oyunların yerini, teknolojik oyunların alması üzerine mağaza açmaya karar veren Arı, öğrencilerin ve velilerin ürünlere gösterdiği ilgiden dolayı mutluluk yaşıyor. Mağaza ile teknolojik bağımlılığı azaltarak velilere de yarımcı olmak isteyen Ali Arı, yıllar önce sokaklarda oynanan oyunların kutuya girmiş hallerini Eskişehir ile buluşturmaya devam ediyor.

Mağazanın açılma gerekçesini ve amaçlarını anlatan Ali Arı, eski ile yeni nesil arasındaki farklara değindi. Şehir yaşamının çocukları evlerde daha fazla vakit geçirmeye ittiğini belirten Arı, "Yaklaşık 20 yıl ve daha önce doğan bizim kuşak çocukları, hazır oyuncak bulamazdı. Genellikle kendi oyuncaklarımızı kendimiz yapar, kardeşlerimizle ve arkadaşlarımızla büyük bir keyifle oynardık. Oyuncak yoksa bile sokağa iner, bir sosyal çevrenin üyesi olarak grup oyunları oynardık. Kentleşme kültürüyle beraber apartman yaşamı başlayınca, bu oyun alanlarımız artık kalmadı. Eskiden herkesin evinin önünde oyun alanı varken artık sadece mahallelerin belli yerlerinde parklar var. Eskiden sokağa çıkmaya korkmazdık ve herkes herkesi tanırdı. Daha güvenilir ortamlarda özgürce koşabilir, oynayabilirdik. Şehir yaşamı, bizden bu alışkanlıklarımızı götürse de çocuk her zaman çocuktur ve içindeki oyun isteği asla bitmez. Bu yüzden çocuklarımız fırsat bulduğu her anı, oyunla geçirmek ister" dedi.

"EKSİKLİKTEN HAREKETLE MAĞAZAYI AÇTIM"

Çocukların oyun kültürünü artık teknolojik cihazların şekillendirdiğini aktaran Ali Arı, anne ve babalara bu konuda tavsiyelerde bulundu. Mağazayı açma sebebinin eski oyunları yeniden canlandırmak olduğunu belirten Arı, "Çocukların oyun kültürüne baktığımızda genellikle teknolojik oyunların esiri olduklarını gözlemliyoruz. Hatta anne babaların cep telefonları, genellikle akşamları çocuklarımızın oyun ihtiyacını karşılamaktan öteye gitmiyor. Cep telefonu olanlar ise elinden zaten düşürmüyor. Bilgisayar oyunlarının dışında da oyuncaklara baktığımızda genellikle bebek, araba, tabanca gibi çocuğun sırf eğlenmesine yönelik olan, kazanımı bulunmayan oyunların tezgahlarda olduğunu görüyoruz. Ailelerimiz, çocukların teknolojik oyunlarla oynamasını istemese de yerine koyulacak oyunların da tabancadan arabadan ileriye gitmediğini görünce ne yapacağını bilemiyordu. Ben de bu eksiklikten hareketle Zeka ve Akıl Oyunları mağazasını açtım" şeklinde konuştu.

"EĞİTMEYEN, ÖĞRETMEYEN HİÇBİR OYUN MAĞAZAMDA BULUNMAYACAK"

Şimdiye kadar yüzlerce zeka oyununu çocuklarla buluşturduğunu sözlerine ekleyen Arı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

"Yüzlerce zeka oyununu Eskişehir ve Türkiye’nin birçok ilindeki ailelerimizle buluşturdum. ’Eğitmeyen, öğretmeyen hiçbir oyun mağazamda bulunmayacak’ dedim ve sözümün hala arkasındayım. Zeka oyunları, çocuklarımızın zeka gelişimini desteklemekle kalmıyor, dikkat ve yoğunlaşma yani konsantrasyon seviyesini de yükseltiyor. Bunun yanında problem çözme, problemi farklı yollardan çözme, mantık - muhakeme gibi birçok beceriyi çocuklarımıza kazandırıyor. Üstelik tüm bu kazanımları eğlenerek, yarışarak elde etmek hem keyifli hem de faydacıl oluyor. Öğrenmede zekanın, yoğunlaşmanın, mantık - muhakemenin önemini tüm eğitimciler bilir. Bu oyunlarla çocuklarımızın derse hazır bulunuşlarını sağlıyor, oyunla geçirilen zamanın kalitesini artırıyoruz. Eskişehir’de birçok okulumuzun zeka oyunları salonlarını bu oyunlarla doldurduk. Bu konuda okullarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Zeka oyunlarıyla tanışmak isteyen öğretmen ve velilerimiz mağazamızı gezmeye gelebilir. Mağazamız Atatürk caddesi üzerindedir. Merak edenler www.aliariakademi.com internet sitemizden oyunlarımızı inceleyebilirler. Mağazamızda yaklaşık 3 bin oyun bulunmaktadır."
Kaynak: İHA