Kemeraltı, Ahilikle Renklendi

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından Kemeraltı Çarşısı’nda düzenlenen 29. Ahilik Haftası etkinliklerinde ahi pilavı ve lokması dağıtıldı, esnaf sanatkarlara tanıtıcı broşürler ve kırmızı güller verildi.

Kemeraltı, Ahilikle Renklendi
İESOB, 23-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 29. Ahilik Haftası etkinliklerini Kemeraltı’nda sürdürdü. Kemeraltı Çarşısı’nda şovlar yapıldı, ahi pilavı ve lokması dağıtıldı, esnaf sanatkarlara tanıtıcı broşürler ve kırmızı güller verildi.

Etkinliklere; Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kaymakam Mustafa Çek ve birlik yöneticilerinin yanı sıra, “Yılın Ahisi” seçilen pastacı Emre Demirci de katıldı.

CANLI HEYKELLER

Kutlamalar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile Kaymakam Mustafa Çek’e yapılan makam ziyaretleri ile başladı.

Daha sonra Pekdaş ve Çek’in katılımlarıyla Konak girişinden başlayarak Kemeraltı Çarşısı’ndaki esnaf sanatkarları ziyaret eden birlik ve komite üyeleri, çarşı esnafına ve vatandaşlara kırmızı gül ile ahi felsefesini içeren broşürleri dağıttı.

Salepçioğlu girişine kadar yapılan ziyaretlerde katılımcılara farklı meslekleri simgeleyen canlı heykeller eşlik etti.

AHİ FELSEFESİ

Kemeraltı’nda esnafa ve vatandaşlara hitap eden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, “İzmirlilerin etkinliklerimize büyük ilgi göstermesi bizi çok memnun etti. Çünkü bu etkinlikleri gerçekleştirmekteki temel amacımız, ahi felsefesini topluma ve yeni nesle doğru aktarmaktır” diye konuştu.

Ahilik Felsefesi hakkında bilgi veren Mutlu, şunları söyledi: “Yalın anlamıyla ahi, ’kardeşim’ demektir. Ahilik felsefesi sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngörür. Kökleri çok eskilere uzanan ahi evran geleneği, devlet büyükleri yetiştirmiş, topluma ve devlet yapılanmasına yön vermiştir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, ahilik felsefesinin ve ahi evran kurallarının topluma tanıtılmasını hedefliyoruz. Geçmişi ve geleneklerimizi iyi anlamalı, başarısızlıklarımızdan ders çıkarmalıyız. Artık dünya bilime, teknolojiye döndüğü için üyelerimiz de kendilerini geliştirmeli. Devlet de esnaf sanatkara pozitif ayırımcılık uygulamalı. Çünkü işsizliğin çözümü esnaf sanatkardadır.”

EN FAZLA ESNAF KONAK İLÇESİNDE

Esnaf sanatkarların etkinliklerine katılmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, en fazla esnaf sanatkar barındıran ilçenin Konak olduğunu hatırlattı. Konak’ın tarihi bir ilçe olduğunu belirten Pekdaş, “Ruhsat, işgaliye gibi konularda pek çok sorunla karşılaşıyoruz ama esnaf sanatkarlarla diyaloğumuz çok iyi. İyi niyet ve karşılıklı anlayış içinde bu sorunları aşıyoruz. Biz esnaf kesimine gereken önemi gösteriyoruz. Çünkü bu kesimin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Esnaf sanatkarlar istihdam sorununun çözümü noktasında önemli yere sahip. Ayrıca toplumun sorunlarını çözümü için de etkin bir araç. Neticede esnaf sanatkarlar kentin vazgeçilemez dinamikleridir” ifadelerini kullandı.

Kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu söyleyen Konak Kaymakamı Mustafa Çek de, esnaf kesiminin sosyal işlevleriyle Türk toplumunu ayakta tuttuğunu savundu. Çek, şöyle devam etti: “Esnaf sanatkarlar kültürel değerleriyle toplumu yönlendiren, ulusal bütünlüğü sağlayan bir kesimdir. Konak ilçesinde on binlerce esnaf sanatkar bulunuyor. Dolayısıyla İESOB’un etkinlikleri ilçemizde yapması bizi ayrıca memnun etti. İESOB, güzel organizasyonlarla bu hafta esnaf sanatkarlara farkındalık oluşturmayı başardı.”

Konuşmaların ardından Mutlu, Pekdaş ve Çek, vatandaşlara ahi pilavı ve lokması ikram etti. Etkinlikleri izleyen vatandaşlar, milli takıma seçilen kuaförlerin gerçekleştirdiği saç şovu da büyük bir ilgiyle takip etti.
Kaynak: İHA