Gürültü Kirliliği Ruh Sağlığını Bozuyor

Bağcılar’da düzenlenen 19’uncu Çevre Şurasında sunum yapan öğrenciler, çevre bilincinin gelişmesi, atıkların değerlendirilmesi ile ilgili önemli tebliğlerde bulundu. Gürültü kirliliğinin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olduğunun altını çizen öğrenciler, “Gürültü kirliliği sebebiyle sinirsel rahatsızlık, saldırganlık, hipertansiyon, stres, kulak çınlaması, uyku bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkıyor” dedi.

Gürültü Kirliliği Ruh Sağlığını Bozuyor
Programın açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, ’çevre hepimizin, hepimiz çevreyiz’ şiarıyla 19 yıl önce başlattıkları programın başarıyla devam ettiğini belirtti.

Yerel yönetim olarak çevreye duyarlı projeleri hizmete sunduklarını vurgulayan Çağırıcı, Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisinin önemine vurgu yaptı.

Yaptıkları faaliyetleri anlatan Çevre Kulübü Başkanı Beyaz Yavuz da üye sayısının her geçen gün arttığını söyledi.



“GERİ DÖNÜŞÜM SAYESİNDE ÇÖP AZALIYOR”

Şura’nın ilerleyen anlarında öğrenciler hazırladıkları sunumu paylaştı. “Atıkların Ayrıştırılması ve Çevreye Kazandırılması“ konulu sunum yapan Emirhan Zeybek, İrem Çağla Arı ve Büşra Köksal önemli tespitlerde bulundu. Öğrenciler, plastik, cam, kağıt, alüminyum, atık pil, atık yağ ve demirin geri dönüşümünün sağlanabildiğini hatırlattı.

“ÇEVRE İNSANA AHLAKİ BİR SORUMLULUK YÜKLÜYOR”

“İslam ve Çevre” konulu sunum yapan Hayrettin Karaman Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Halime Şahin, Hatice Çalayır ve Merve Demir de, “Çevremizi temiz tutup İslamiyet’e uygun şekilde yaşamalıyız. Maalesef teknolojinin gelişmesiyle birlikte çevremiz de hor kullanılıyor. Bu da çevrenin dengesini bozuyor’’ dedi.

“İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

“Çevre Duyarlılığını Nasıl Geliştirebiliriz” konulu sunum yapan Aydın Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Leyla Kirte ve Nisa Nur Büyük ise insanların çevre bilincini ilk olarak ailelerinden alması gerektiğini kaydederek, “Ağaç yaşken eğilir” dedi.

Kirte ve Büyük ayrıca, polis yetkilileri, muhtarlar, cami imamları ve esnaf ile yaptıkları röportajlardan örnek sundu.

“GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ELZEM BİR SORUN”

Dündar Uçar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Berna Ceren Elikara ile Tolga Susam da, “Trafikte Gürültü Kirliliği ve Ruh Sağlığı” konulu sunum yaptı. Ulaşım sistemlerinin gürültü kirliliğinin oluşmasında önemli rol oynadığını anlatan öğrenciler, bunlar arasında motorlu araç, uçak ve demir yolu araçlarının yer aldığını belirtti.

Öğrenciler, araba alarm ve kornalarının, yüksek sesle müzik dinleme, ani frene basılmasının gürültü kirliliği oluşturduğunu belirterek, “Ülkemizde trafiğe kayıtlı 15 milyon araç bulunuyor. İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük metropollerde trafik ve gürültü büyük sorun oluşturmaktadır” dediler. Gürültü kirliliği ile ilgili psikolog, esnaf odası yetkilileri ve diğer uzmanlarla yaptıkları röportajları sinevizyon eşliğinde anlatan öğrenciler, gürültü kirliliğinin insanların üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkilerde bulunduğunu kaydetti.

Öğrenciler bunun neticesinde insanlarda sinirsel rahatsızlık, saldırganlık, hipertansiyon, stres, kulak çınlaması, uğuldama, uyku bozukluğu gibi sorunların ortaya çıktığını kaydetti.

“ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”

Öğrenciler bu sorunların çözümü için ise şu önerilerde bulundu: “Taksi, dolmuş ve otobüs şoförlerine psikolojik terapi verilmeli. Eğitici seminerler düzenlenmeli. Trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda bitki koridoru yöntemi uygulanmalı ve gürültü önleyici bariyer konulmalı. Toplu taşıma sistemine geçilmeli. Yaya ve bisiklet yolları yaygınlaştırılmalı. Yüksek sistemli gürültü çıkaran araçlara ağır yaptırımlar uygulanmalı.”

Şura kapsamında ayrıca, Bağcılar’da eğitim gören öğrencilerin hazırlamış olduğu çevre temalı resim ve el sanatları sergisinin açılışı yapıldı.
Kaynak: İHA