İmamlıktan Fabrika Patronluğuna

Manisa'da bir süre imamlık yaptıktan sonra istifa eden Adem Acar, kurduğu zeytinyağı üretim tesisinden Suudi Arabistan'a ihracata başladı Acar: 'Bu tesisi kurma fikri bende ilk oluştuğu zaman çevremdeki herkes karşı çıktı ama ben çok inanmıştım'.

FERDİ UZUN - Manisa'da bir süre imamlık yaptıktan sonra istifa eden Adem Acar, kurduğu zeytinyağı üretim tesisiyle ihracatçı oldu.

Gölmarmara ilçesinde babasının izinden giderek İmam Hatip Lisesine giden ve mezun olduktan sonra da Salihli ilçesinde bir süre imamlık yapan 46 yaşındaki Acar, ticareti çok sevdiği için imamlık görevinden istifa ederek market kurdu.

Bir süre umre ve hac turizmiyle uğraşan Acar, 2006 yılında kırsal kalkınma hibe programına başvurarak zeytinyağı fabrikası kurmaya karar verdi.

Acar, AA muhabirine, zeytin ağacı sayısının artmasına rağmen bunları işleyecek yeteri kadar tesis olmadığını fark edince kırsal kalkınma hibe programına başvurduğunu ve 175 bin liralık destek aldığını ifade etti.

Tesisi kurma girişiminde bulunduğunda ailesi ve çevresindekilerin tepkisiyle karşılaştığına işaret eden Acar, şöyle konuştu:

'Bu tesisi kurma fikri bende ilk oluştuğu zaman çevremdeki herkes karşı çıktı. 'Ne yapıyorsun deli misin, burada tesis mi kurulur?' dediler. Babam da 'oğlum buralara kuş bile konmaz. Bu boş ovaya fabrika kurulur mu ?' diye söylendi. Ancak ben çok inanmıştım. Çevremdekilerin ve babamın sözünü dinlemedim. Çünkü tesisi kurduğum yıllarda zeytin ağaçları yeni yeni dikiliyordu ve yeni yetişen ürün için de bir tesisin olması gerekiyordu.'

Tesisi 40 dönümlük alan üzerine kurduklarını ancak kapasitelerini hızla büyüttüklerini ifade eden Acar, hac turizmiyle uğraştığı sırada tanıştığı Suudi Arabistanlı yemek firmalarıyla yaptığı görümeler sonrası bu ülkeye ihracata başladığını anlattı.

Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ürettiğimiz zeytin ve zeytinyağının tümünü Suudi Arabistan'a ihraç ediyoruz. Benim için hayal olan, gözümde çok büyüttüğüm o ihracatı yapıyorum. Şu anda Suudi Arabistan'daki Türk hacıların yüzde 80'i bizim yağımızı kullanıyor. Yıllık ortalamada 100 tondan fazla ihracatımız var. Yurt dışından bazı teklifler var ancak kendimizi basamak basamak ilerletmeyi düşünüyoruz. Şu anda elimizdeki talepleri değerlendiriyoruz. Son olarak Ukranya'dan bir teklif aldık ama bizim için Ortadoğu bölgeleri daha cazip geliyor.'

Hayalini kurduğu hedeflere ulaştığını, fabrika kurma planına karşı çıkan babasının da bugün kendisiyle gurur duyduğunu ifade eden Acar, fabrikasının bulunduğu bölgeye bir mescit yaptırmak için çalışma başlattığını da dile getirdi.
Kaynak: AA