İktidarda güçlü uyum dönemi..

AK Parti’nin bugünkü olağanüstü kongresiyle birlikte yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. Erdoğan’ın uzun süredir işaret ettiği sistem sorunlarını çözecek yol haritası devlet yönetiminde devreye girecek..

İktidarda güçlü uyum dönemi..
İktidarda güçlü uyum dönemi..
AK Parti ikinci olağanüstü kongresi bugün saat 10.00'da Ankara Arena'da yapılacak. AK Parti yeni genel başkanını seçerken, bu akşam itibariyle yeni hükümeti kurma çalışmaları da başlayacak. Bu süreçle beraber devletin zirvesinde de yeni bir sayfa açılacak. İktidarda güçlü uyumu ortaya koyacak yol haritasındaki önemli başlıklar şöyle:

SAHAYA DA YANSIYACAK
10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı'nı halkın doğrudan oyları ile seçmesiyle milletin, devlet yönetimine yansımasını istediği talep hukuki zeminde ele alınacak. Öncelikle sivil, demokratik anayasanın toplumum tüm kesimlerine yansıması ve katılımın artırılması için ülkeye genelinde programlar başlayacak. Başkanlık temelinde, güncel sistem sorununun çözülmesi, çift başlı yönetim yapısının ortadan kaldırılması için yeni anayasa tüm reformların merkezine oturacak.

BAKANLAR KÜLLİYE'DE

Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yakın çalışma mekanizması kurulacak, dengeler yeniden inşa edilecek. Yeni hükümetin kuruluşunun ardından Bakanlar Kurulu prensip olarak ayda bir Külliye'de toplanacak. Devlet yönetimine yönelik ana stratejiler de bu toplantılarda şekillenecek. Çankaya Köşkü'nde ise gündeme göre haftalık ya da iki haftada bir kabine toplantısı gerçekleştirilecek. İcraatlara yönelik çalışmaların performansı ise bu toplantılarda değerlendirilecek.

DEVLET GÜNÜNE ÖZEL FORMAT

Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'la haftalık olağan görüşmeleri de rutin karakterden kurtarılarak, özel gündemli devlet zirvelerine dönüştürülecek. Çözüm odaklı bu toplantılar gerekli görülmesi halinde Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın da katılacağı kapsamlı zirveye de dönüştürülecek. Terörle mücadele hassasiyeti sonuna kadar sürerken, Paralel Yapı'nın devletten temizlenmesi konusundaki kararlı duruş da korunacak.

ERKLER ZİRVESİ
Yasama, yürütme ve yargı organları başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantılar düzenli hale getirilecek. Cumhurbaşkanı'nın ev sahipliğinde yapılacak bu toplantılarda önceden belirlenen 'gündem' çerçevesinde kurumsal sorunların tespiti ile idari, mali ve personel problemlerinin çözümüne ilişkin adımlar da atılacak.

YATIRIM VE REFORMLAR HIZLANACAK

Ekonomide, para ve maliye politikaları ile kalkınma projelerini esas alan etkili koordinasyon mekanizması kurulacak. Ekonominin genel seyri ile büyük yatırımlardaki gelişmeler konusunda Külliye'de brifingler düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a düzenli olarak bilgi verilecek. Deneyim paylaşımı kapsamında direktifleri alınacak. Güçlü sosyal devlet vizyonu ile sivil toplum kuruluşları ile istişare mekanizmaları güçlendirilecek. Ülke, vatandaş için öncelikli reformlar ve yenilikçi anlayış aynen korunacak. 2023 hedeflerine ulaşmak için frene basmadan yol alınacak.

O MADDELER ÖN PLANA ÇIKACAK
Cumhurbaşkanı'nın sahada ağırlığı hissedilirken, başkanlık sistemine geçilinceye kadar mevcut anayasadaki yetkiler ön planda olacak. Yeni icraat döneminde 'Cumhurbaşkanı, devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir' hükümleri daha fazla hissedilecek.

1470 DELEGE OY KULLANACAK
AK Parti'de, 2. Olağanüstü Büyük Kongre, bugün Arena Spor Salonu'nda yapılacak. AK Parti'nin 3. genel başkanının seçileceği kongrede, adaylığı açıklanan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'ın, genel başkanlığı, yaklaşık 21 aydır bu görevi yürüten Başbakan Davutoğlu'dan devralması bekleniyor. 6 bin davetlinin katılması beklenen kongrede, bin 470 delege oy kullanacak...