Silah Almak İçin Fil Dişi Kaçakçılığı Yapıyorlar

Afrika Birliği Bölgesel Görev Gücü Komutanı Yarbay Olivier, 'Tanrı'nın Direniş Ordusu' adlı örgütün lideri Kony'nin silah satın almak için Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki fillerin çoğunu öldürdüğünü bildirdi.

Afrika Birliği Ortak Bölgesel Görev Gücü (RTF)'nin komutanı Yarbay Dougueoua Oliver, Afrika'da faaliyet gösteren Tanrı'nın Direniş Ordusu (LRA) adlı terör örgütünün lideri John Kony'nin yasa dışı fil dişi ticareti yaparak silah satın aldığını ifade etti.

LRA ile mücadele için kurulan RTF'nin komutanı Yarbay Oliver, AA muhabirine yaptığı açıklamada 'Kony'nin LRA'sı, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki fillerin çoğunu öldürdü.' dedi.

Afrika Birliği ve LRA'nın faaliyet gösterdiği ülkeler olan Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan genelkurmay başkanları arasında, Etiyopya ve Afrika Birliği'nin başkenti Addis Ababa'da düzenlenen toplantı münasebetiyle konuşan Oliver, LRA'nın son zamanlarda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki filleri hedef aldığını belirtti.

'Şu sıralar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden aşağı doğru yöneliyorlar, Ngarambe Parkı'ndaki filleri öldürüp, dişleri alıyorlar. Bu dişleri Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kuzey kısmındaki Kaphia Kingi adlı bölgeye götürüyorlar.' diyen Oliver, örgütün, fil dişlerini burada elinden çıkardığını ve elde ettiği parayı silah almak için kullandığını kaydetti.

Yarbay Oliver, hasta olduğu söylenen Joseph Kony'nin LRA'nın liderliğini oğluna bıraktığına dair söylentilere sadece bilgi olarak baktıklarını dile getirdi.

Kony'nin Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki siyasi-askeri krizi LRA'nın devamını sağlamak için kullandığını söyleyen Oliver, 'LRA, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 5 yıldır süren siyasi ve askeri krizinin oluşturduğu otorite boşluğundan yararlanarak gücünü koruyor ve farklı ülke sınırlarını aşıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Addis Ababa'da dün düzenlenen toplantıda, RTF'nin LRA'ya karşı mücadelesi ele alındı. Sonuç bildirisinde, bu mücadelede LRA'nın kısmen güçsüzleştirdiği ancak RTF'nin ciddi kaynak ve koordinasyon zorluklarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler Orta Afrika Bölge Ofisi Siyasi Birimi Başkanı Karna Soro, AA'ya yaptığı açıklamda, LRA'ya karşı ittifakın daha hızlı, daha iyi bir işbirliği ve kaynakla hareket etmesi gerektiğini, aksi takdirde Joseph Kony'ye yenileceklerini vurguladı.

Joseph Kony liderliğinde 1987'de kurulan ve İncil'deki 10 Emir'e göre bir devlet inşa etmeyi hedefleyen 'Tanrı'nın Direniş Ordusu' adlı Ugandalı ve Hristiyan grup, cinayet, kaçırma, tecavüz ve çocukları zorla silah altına almakla suçlanıyor. Liderlerinden Dominic Ongwen'in ocak ayında tutuklanıp Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesinin ardından saldırılarını arttıran LRA, eylemlerini daha çok Uganda, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo'nun doğusunda düzenliyor.

BM verilerine göre, örgüt 100 binden fazla kişiyi öldürdü, asker veya köle olarak yetiştirmek üzere de 60 binden fazla çocuğu kaçırdı. Yıl başından bu yana 50'si çocuk 200 sivili kaçıran örgüt, insan hakları ihlalleriyle kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Kısa süre önce ABD Hazine Bakanlığı, LRA ile lideri Kony'nin, yaptırım listesine eklendiğini açıklamıştı. Bakanlığın yaptırım kararı çerçevesinde LRA'nın ABD'de bulunan mal varlıkları dondurulurken, ABD vatandaşlarının bu kişilerle ticari ilişki kurması yasaklanmıştı.
Kaynak: AA