Girişimci Taraftar Modeli

Galata Bussiness Angels Başkanı Kurttepeli: 'Milyonlarca insanın tutkuyla bağlandığı taraftar gruplarına proje geliştirme eğitimi vermeliyiz' 'Gerçek girişimci ,mevcut sistem içinde bir değişiklik yaratmak isteyen kişidir' 'Gençler piste alışana kadar peşlerinden sürüklenmeliyiz' 'Girişimciler İnternet teknolojileriyle ilgili monopol (tekel) alanları takip etmeli' 'Starbucks'ın çayla ilgili olanı yapılırsa kimse ona kalkıp da kopyaladı diyemez'.

MUSAB TURAN - Galata Bussiness Angels (GBA) Başkanı Emre Kurttepeli, spor kulüplerinin milyonlarca insanın tutkuyla bağlandığı taraftar gruplarına, girişimcilik ve proje geliştirme eğitimi verilmesi gerektiğini belirtti.

İş hayatına, aile grup şirketlerinden İpragaz AŞ'de başlayıp 1998'de Mynet'i kurarak başarı hikayesiyle adından söz ettiren Kurttepeli, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İnsanların 'ben bunu düşünmüştüm' dediği aplikasyon ve İnternet sitesi gibi iş fikirlerini hayata geçiren başarılı girişimcilerin ortak noktasının 'tutku' olduğunu dile getiren Kurttepeli, 'Gerçek girişimci, mevcut sistem içinde bir değişiklik yaratmak isteyen kişidir. Bir şeyi değiştirecek kadar bir konunun kendini rahatsız etmesi gerekiyor. Ben ona tutku diyorum. İnsanlar tutkulu olduğu işe girmeli. Gıda işinden zevk almayan biri mümkünse 'para var burada' diyerek restoran işine girmesin. Tutkun varsa olayın içindesin, olayın içindeysen eksiklikleri görüyorsun demek. Eksikleri görüyorsan da onlara bir çare bulmak için bir şirket kurduğun gün, girişimcilik serüvenin başlıyor.' diye konuştu.

Kurttepeli, 10 sene girişimcilik ve 8 sene de yatırımcılık yaptığını, tüm girişimcilerin yarışa eşit şartlarda başladığını söyledi.

Gelinen noktada girişimcinin mezun olduğu okulun eskisi kadar önemi kalmadığını anlatan Kurttepeli, yenilikçilik gerektiren projelere soyunan 'tutkulu projeci'lerin her birinin bilgiye ulaşımının bulunduğunu aktardı.

- 'İlk cep telefonunu Apple yapmadı'

Kurttepeli, İnternet teknolojilerinde bölgesel ya da küresel işler arasında bir yol ayrımı olduğunu belirterek, girişimcilere İnternet teknolojileriyle ilgili monopol (tekel) alanları takip edin çağrısı yaptı.

Son dönemde özellikle devlet ya da özel sektörün, tek piyasa oyuncusunun doldurduğu piyasalarda, bankacılık, tıp, enerji, ulaşım sektörü gibi alanlarda ciddi verimsizlikler olduğunu vurgulayan Kurttepeli, 'Monopollerin oluştuğu yerlerde ciddi verimsizlikler var, bunları gidermeye yönelik iş türlerinin daha önemli olduğunu söyleyebilirim. Son 10 yılda e-ticaret önemliydi ama şimdi finansal sektörde rahat kredi bulmak için kredi skorlama, emlak işiyle değer ölçümleme programlarından başlayıp ödeme sistemleri gibi alanlarda büyük pasta olduğuna inanıyorum. Fala kaynakla ihtiyaçları eşleştiren aplikosyanlar üzerinden yürüyebilirsiniz.' görüşünü paylaştı.

İnternet fikirleri üzerinden iş hayallerini gerçekleştirmek isteyen projecilere tavsiyelerde bulunan Kurttepeli, 'Bir grup yazılımcının başından geçenleri anlatan Silicon Valley dizisi girişimcilere çok şey katacaktır. Elbette Türkiye'ye bire bir uyacak değil ama bir fikri inşa edip geliştirmekle ilgili eğlenceli bir dizi, öneriyorum.' dedi.

Kurttepeli, nano teknoloji ve yapay zeka gibi alanlarda proje geliştirenlere global pozisyon almalarını önererek, 'Ürünü ilk Türkiye'ye değil yurt dışına üretmek mantıklı, başarıyı taklit etmek ayıp değildir. İlk cep telefonunu Apple yapmadı, operatör sistemini de Android bulmadı. Yapılan işler ister istemez birbirinin klonu, daha iyisi, özgünleştirilmiş olanı. Starbucks'ın çayla ilgili olanı yapılırsa kimse ona kopyaladı diyemez.' değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin ilk melek yatırım ağlarından GBA'nın Türk girişimciler, mentorlar ve melek yatırımcılar arasında bir köprü olduğunu aktaran Kurttepeli, GBA'nın yaptığı etkinliklerle Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sunduğunu kaydetti.

- 'Gençler piste alışana kadar peşlerinden sürüklenmeliyiz'

Kurttepeli, Türkiye'nin girişimcilikle ilgili paydaşlarının önemli bir sınavdan geçtiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

'Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracata ulaşmasının tek yolu; para musluklarının başında duran aktörler, devlet yetkilileri, bürokratlar, melek yatırımcılar egolarını yenmeli ve girişimcinin taleplerini dinlemeli. Yatırımcı artık girişimciyi ön yargısız ve samimiyetle dinlemeli. Biraz da dünyadaki benzer uygulamalarla karşılaştırıp süratle, pratik bir şekilde uygulamaya koymalı. Dünya zaten çok hızlı koşuyor, biz onların iki katı koşmayacaksak zaten ne anlamı var ki? Açıkçası sözden icraata geçme vakti geldi. 'Üç beş yerden KOBİ kredisi verdim' değil. Fikri bir app'e, siteye, şirkete çok kısa bir süre içinde dökecek regülasyon ağını tesis edelim.

Bence gençler koşmaya hazır, gençlerin piste alışması esnasında onların koşması, bizim de peşlerinden sürükleniyor olmamız lazım. Tersine eğitimin de önemli olduğuna inanıyorum. O gençlerin Türkiye'ye iş yapış, hız ve hayal kurmak konusunda Türkiye'ye çok şey katacağına inanıyorum.'

Kurttepeli, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve benzeri kurumlarla verdiği 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'ne talep patlaması yaşandığını, eğitimlerin birkaç hafta içinde arttırılması gerektiğini kaydetti.

- 'Güney Kore'de Samsung ve çalışanları 'peygamber torunu' muamelesi görüyor'

Girişimcilik eğitiminin sadece devletten beklenmemesi gerektiğine dikkati çeken Kurttepeli, sözlerini şöyle tamamladı:

'Amacımız çok sayıda üretken insan kaynağına ulaşmaksa yerel, kuvvetli müesseseler bu işe girmeli artık. Memleket dernekleri, siyasi parti temsilcilikleri, meslek odaları ve özellikle milyonlarca insanın tutkuyla bağlandığı taraftar grupları gibi mecralarda da proje geliştirme eğitimi vermeliyiz.

'Bakanlık aldı, onlar yapsın' olmaz. Bu bir yaşama standardı olmalı. Güney Kore'ye gittiğiniz zaman Samsung ve çalışanları 'peygamber torunu' muamelesi görüyor. Kore'de devlet Samsung'a kendinden fazla önem veriyor, destekliyor. Neden? İnovasyonu yaşam biçimi haline getirmişler artık. Hedefimiz bu olursa biz 2023'e ulaştığımızda dünyanın 3 adım gerisinde olmayız.'
Kaynak: AA