'Mantıklı Tavsiyelerin Dışına Çıkamayanlar Her Gün Ölür'

RNA Değişim Yönetimi Kurucu Ortağı Özşeker: 'İnsanın hobileri ve tutkuyla yaptığı uğraşıları, sığınacağı limanları olmalı. Mantıklı tavsiyelerin dışına çıkamayan insanlar bir gün değil her gün ölürler' Yemeksepeti Kurucu Ortağı Ödemiş: 'Girişimcilik 100 metre yarışından ziyade maratona benziyor' Küresel startup uzmanı Bayraslı: 'Yeni bir fikre sahip insanların 'komşular ne der' anlayışıyla yılgınlığa uğratılması girişimci ruhuna zarar verir'

RNA Değişim Yönetimi Kurucu Ortağı Rana Özşeker, 'İnsanın hobileri ve tutkuyla yaptığı uğraşıları, sığınacağı limanları olmalı. Mantıklı tavsiyelerin dışına çıkamayan insanlar bir gün değil her gün ölürler.' dedi.

Türkiye'nin ilk melek yatırım ağlarından Galata Bussiness Angels'ın (GBA), girişimcilerle mentorlar arasında iletişimi kuvvetlendirmek için düzenlediği GBA Mentor Clinic'te konuşan Özşeker, girişimcilerin kendi tutkularını keşfeden kişiler olduğunu söyledi.

Özşeker, girişimcilerin bir fikrin peşinden gitmesi halinde geri dönüp çalıştıkları eski şirketlerde eski pozisyonu bulmalarının asla mümkün olamayacağını kaydetti.

Girişimcilere, insanları değiştirmeye çalışmamaları çağrısı yapan Özşeker, 'Mentorların görevi sizi değiştirmek asla değildir, yaptığı işi değiştirmek asla değildir. Görevimiz deneyimleri paylaşmaktır.' ifadelerini kullandı.

Değişimin bir sonucu bulunduğunu hatırlatan Özşeker, değişime nereden başlanması gerektiğine ilişkin şunları söyledi:

'Biz bu ülkede ailemize, işimize, ülkemize, birçok şeye vakit ayırıyoruz. Trafiğe ayırıyoruz ama kendimize vakit ayırmıyoruz. Kaç kişi durdu ve değerlerini sorguladı? Kaç kişi önceliklerini net bir şekilde yapmak, düşünmek için kendine hesap verdi? Kaç kişi gerçekten hayatının içinde tutmak istediklerini net bir şekilde tanımlıyor? Amacını biliyor musunuz? Bu dünyadan giderken geriye dönüp baktığınızda 'iyi ki yapmışım' diyeceğiniz şey ne?

Kendinizi tanımıyorsanız eğer değişim sürecine başlamayın. Büyük ihtimalle başlangıç noktanız yanlış, büyük ihtimalle sonuç noktanız da yanlış olacak. Kişi kendini keşfetmediği zaman bir işe de başlayamıyor.'

- 'Kendi bakış açınızı bulun'

Özşeker, 'başarı' denilince çağrışım yapan ilk kelimenin, kişinin başarıyla olan ilişkisini belirlediğini belirterek, 'Kendi hatalarını yapma lüksüne sahip insanın başarılı insan olduğu görüşünü seviyorum. Bir başkası için güçlü insan, bir başkası tanınmış insan… Kendi bakış açınızı bulun. Bunu ne olur değişim için yapın. Eğer kendi işinizi yapacaksanız bakış açınız, değişime yaklaşımınız aslında bu süreci ne kadar sakin ne kadar başarılı geçireceğinizi size anlatır.' değerlendirmesinde bulundu.

Pablo Neruda'nın bir şiirinden alıntı yapan Özşeker, şunları kaydetti:

'İnsanın hobileri ve tutkuyla yaptığı uğraşıları, sığınacağı limanları olmalı. Neruda'nın dediği gibi, 'Yavaş yavaş ölürler / Alışkanlıklarına esir olanlar / Her gün aynı yolları yürüyenler / Ufuklarını genişletmeyen ve değişmeyenler / Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile girmeyenler / Bir yabancı ile konuşmayanlar / Yavaş yavaş ölürler aşkta ve işte bedbaht olup istikamet değiştirmeyenler / Rüyalarını gerçekleştirmek için risk alamayanlar / Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin dışına çıkmamış olanlar.' Hayatlarında bir kez değil yavaş yavaş ölürler. Ben yaşamayı seçtim, size de aynısını diliyorum.'

- 'Kendi mentorluğumuzu yapmak zorunda kaldık'

Yemeksepeti Kurucu Ortağı Melih Ödemiş ise girişimciliğin 100 metre yarışından ziyade maratona benzediğini söyledi.

Yeni bir projenin gelişimini bir bebeğin büyümesine benzeten Ödemiş, 2000 yılında kurdukları yemeksepeti.com'un 2006'da ADSL'nin yaygınlaşmasıyla gelişimini hızlandırdığını anlattı.

Ödemiş, girişimcilere, başarılarını ortaklarıyla mutlaka kutlamaları tavsiyesinde bulunarak, '2012 yılında Rusya'dan ciddi dayak yedik, ilk dayağımızı yedik, zararı kabul ettik ve çıktık. Bunu yapabilmemiz çok önemliydi ve başardık.' ifadelerini kullandı.

Yemeksepeti ekibinin bir mentora sahip olmadığını dile getiren Ödemiş, 'Bizim saygı duyabileceğimiz, yolumuzu açacak ve işimizi bir adım öteye taşımamıza yardım edecek birisi, bir mentor yoktu. Bunları kendimiz yapmak zorunda kaldık. Şimdi siz girişimcilerimizin fikir alabileceği, başarıları olan çok sayıda mentor var. Bundan en iyi şekilde faydalanmalısınız.' diye konuştu.

- 'Yeni fikir sahiplerinin, 'Komşular ne der' anlayışıyla yılgınlığa uğratılması başarı potansiyelini düşürür'

Küresel start-up uzmanı Elmira Bayraslı da yeni bir fikre sahip insanların 'komşular ne der' anlayışıyla yılgınlığa uğratılmasının girişimci ruhuna ve başarı potansiyeline zarar verdiğini kaydetti.

GBA Başkanı Emre Kurttepeli, Türkiye'deki girişimcilik ekosistemine katkı sunmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Girişimcilerle mentorları bir araya getirerek tecrübe paylaşımları sağlayan Mentor Clinic'in bu yıl 4. kez düzenlendiğini aktaran Kurttepeli, etkinliğin beklenen olgunluğa ulaştığını söyledi.

Mentor Clinic, gün boyunca girişimcilerle mentorların fikir alışverişleri ve çeşitli sunumlarla devam edecek.
Kaynak: AA